Нобел за српског пријатеља Хандкеа

Добитници Нобелове награде за књижевност су аустријски писац Петер Хандке (2019) и пољска књижевница Олга Токачук (2018) управо је објавила Шведска академија. Након што је прошлогодишње проглашење било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем, ове године су објављена два добитника.

четвртак, октобар 10, 2019 / 13:50

Шведска краљевска академија додијелила је Нобелову награду за 2018. годину пољској ауторки Олги Токарчук за "наративну машту, која са енциклопедијском страшћу представља рушење препрека као начин живота".

Шведска краљевска академија додијелила је Нобелову награду за 2018. годину пољској ауторки Олги Токарчук за "наративну машту, која са енциклопедијском страшћу представља рушење препрека као начин живота".

Иначе, Петер Хандке је од 2013. године инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС).

"Петер Хандке је један од најзначајнијих савремених писаца немачког језика, који је бранио достојанство српског народа изношењем истина о његовом страдању током протеклог грађанског рата у Југославији, чиме је показао и доказао да је његово укупно књижевно стваралаштво увек било засновано на непролазним моралним вредностима", саопштено је тада из АНУРС-а.

Међу фаворитима, према писању Гардијана, су биле ауторка "Слушкињине приче” Маргарет Атвуд и песникиња Ен Карсон, обе из Канаде, књижевница Марис Конде, са француског карипског острва Гвадалупе, јапански аутор Харуки Мураками и кенијски писац Нгуги Ва Тионго. У најужем избору су наводно биле и руска списатељица Људмила Улицкаја и Олга Токачук из Пољске.

Шведска академија, која додјељује ову престижну награду, одлучила је прошле године да не додијели Нобела за књижевност, управо због скандала који је избио. Жан- Клод Арно, супруг чланице Академије, Катарине Фростенсон осуђен је у октобру на двије године затвора због сексуалног напада. Иако се Фростенсон повукла са мјеста чланице Академије, овај догађај је изазвао кризу у организацији, односно до сукоба интереса и "цурења” информација јер су се у јавности појавила имена добитника Нобелове награде.

Сара Данијус, секретарка Шведске академије је рекла да се Нобелова награда за књижевност додјељује некоме ко је учинио нешто изванредно за човјечанство, као и да је националност неважна.

О побједнику одлучују чланови Шведске академије и тај поступак одлучивања се чува у тајности 50 година.

Члан академије Андерс Олсон рекао је да су се чланови ове године удаљили од "мушки оријентисане” књижевности.

Међу претходним побједницима су Боб Дилан (2016), Алис Манро (2013), Орхан Памук (2006), Тони Морисон (2003) и Габријел Гарсија Маркез (1982). Победници су добили по девет милиона шведских круна, медаљу и диплому.

Извор: Мондо



Оставите одговор