УНСР: Осуда говора мржње новинарке Гордане Катане

Удружење новинара Републике Српске, најоштрије осуђује погрдне ријечи које је новинарка дневног листа Ослобођење из Сарајева, Гордана Катана, упутила народном посланику Срђану Мазалици, те позива новинарска удружења и редакције да јавно учине исто и ограде се од оваквог говора мржње.

петак, септембар 20, 2019 / 16:03

Позивање на "забрану размножавања" било коме, јесте реторика из мрачне прошлости, која је давно побијеђена у антифашистичкој борби током Другог свјетског рата. Недопустиво је, зато, да се у 21. вијеку на такав начин обраћа неистомишљеницима у јавном простору, а поготово јер то чини неко кога се проглашава борцем за слободу говора и активистом за људска права.

Тим више, јер ово није први пут да Гордана Катана, у најмању руку непримјереним рјечником за јавност, напада оне чији јој се ставови не допадају. При том, она нештедимице друге проглашава "фашистима", те је се поставља у позицију оцјењивача нечијег професионализма, моралности и објективног извјештавања. Подсјећамо, такође, да је потицање и наговарање на самоубиство кривично дјело.

Уз то госпођа Катана је чланица Удруге/удружења БХ новинари, Клуб новинара Бања Лука, те сарадник многих организација и медија који се у својим статутима и програмима залажу за борбу против оваквих негативних појава, те од њих првих очекујемо адекватну санкцију.

Овом приликом госпођу Катану позивамо да се јавно извини посланику Мазалици и цјелокупној јавности, а оне који не осуде овакво понашање, те наставе са селективним приступом, осуђујући нападе у јавности према томе ко је нападач, обавјештавамо да више никада не могу иступати као савјест заједнице, a поготово у име новинара.

Удружење новинара Републике Српске



15 КОМЕНТАРА

  1. Ма видите људи да је била пијана кад је писала, чуј Sršan Мазалица.

    Без обзира, ово је Мазалици добра реклама, мада је и сам себи дигао рејтинг са цекером на пијаци.

    Замишљам га на пијаци, видим га како иде од стола до стола, све пипа, онако чангаласт све њуши, жене се не буне кад им се сагиње да омирише кајмак, паонда долази до воћа и поврћа, па пита продавачицу, „колико су ти ове двије горе(диње), а колико ти је она једна доље“(диња), па онда……………………

    Ви наставите даље ако смијете од Sršana.

    П.С. Дај (не) зависни новинари Српске не серите, кад будете имали муда да будете новинари, онда се јавите, јебо вас Sršan Мазалица и јебала вас пијана Гордана, тачка.

  2. Гордана Катана се обазире на малог од мало већег Мазалице.
    С тим да је мали постао мало већи од старијег, „већег и паметнијег“ оца мазалице.
    Привукоше пажњу и то је баш лијепо кад тешко враћаш кредит и идеш на пијацу да би ушпаро коју кинту. Могуће да и Гоца исто тако пребира по љевчанским паприкама!

  3. МА, ПУСТИМО МАЗАЛИЦУ, ПОГЛЕДАЈМО КАКО СЕ БРИЉАНТНО РАЗМНОЖАВАЈУ
    СТРАНЦИ-УСРАНЦИ ЗАПАДА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

    Гордана Катана, Ослобођеница једна, ванбрачно је дијете Странаца-Усранаца и Непостојеће БиХ.

    Новинарка у црном.

    Типичан доказ да се у лонац од три литре немере насути десет литара.

    Запад је овдје, још током рата, продуковао читаве корпусе Новинара.

    Производио их је брже него бањалучки Целекс тоалет папир у листћима.

    То су радиле и Политичке Странке.

    СДС је довео трећег новинара фабричког листа за главног у Српској Радио Телевизији.

    Ко све није јеб’о Босанску Букву.

    И шта се све из тога није изродило.

    Међед око Букве није ни дрк’о.

    И у том смислу, треба му зе извинити за вицеве у којима смо га употребљавали.

    Издркавање Новинара у БиХ, само је један сегмент.

    Таква технологија примијењена је и у Политици. У Економији. У Безбједости. У Невладином Сектору.

    НЕ МОЖЕ СЕ УОЧИТИ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ КАТАНЕ И МЕКТИЋА.

    Посљедица тога су сифилистични испади типа „Гордана Катана“.

    Али је епидемија заузела и добар дио јавности.

    Многи божији друштвеномрежњак, без икаквог разлога, лије изливе Мржње према овом или оном Политичару. Не знајући ни шта овај ради нити знајући шта је та Институција, немајући појма како функционише Политички Систем.

    Главни разлог је, „Не могу га очима гледат’!“

    Тако се БУДАЛЕ саморазмножавају, к’о и буве.

    Позивање на самоубиство, од стране Гордане Катане, индикатор је тешке болести тих слојева које су произвели и индуковали Странци Запада.

    Убјеђивање Зпадњака да су они, разне Гордане Катане, „свјетионици Слободе, Среће и Памети“, на(д)грађено и личним убјеђењем у исто, а и шире.

    Стварност је, међутим, и њихово скромно дјеловање и могућности, остала на истом мјесту, или отишла назад.

    Та разлика између двију позиција, Празне Главе и Тешке Стварности, доводи до излива Лудила Гордане Катане.

    То се, сутра, лако може преточити у масовност.

    Што значи да је Заједница деструисана.

    Што и јесте циљ Запада.

    1. ‘Де си, бре, Сcабахуд’не, муџахединССки мерхаметли хаирлијо!
      Макссуз сселами, издркотино вехабли-талибансска!

      Који је вакат у шехерли филЂан-Калифату?
      Је л’ Сарај’во Џе је некад било?
      Како је у Ссоколовић колонији и Али-пассином пољу?

      Одгмижи до камена исспод којег сси исспузао, факир-фукаро.
      Попусси га рахметли абу-Изногуду и калифу умјесто калифа, ибн-Бакиру.

      Ћудна јада, од Сарај’ва града! Бол болује Бакирова БиХба, бол болуј, никем не казује! Шћери БиХбо, ти зелена ружо…?!?

      ЕЛ ХАМДУЛИЛА!

  4. Западни странци-усранци се већ јако дуго размножавају у „.ba“.
    Имају и много ванбрачне дјечице а већ су се и та дјечица давно почела рaзмножавати. Понекад помислим да се размножавају и дјељењем када их се толико намножило?
    Неки су и „пандркнули“ као онај Фрањо што су га ловили „зракомлатом“ како би га привели на сједницу да изгласа још једног страначко-усраначког њиног ванбрачног потомка. Било је ту и тенкова и оклопних транспортера , тих странаца-усранаца.
    Ту је била и страначко-усраначка „намицатељица знања“ и преводирељица за западне странце-усранце. Потомак је славне лозе припадника западне цркве и страначко-усраначко-усташког диде.
    И шта рећи?
    Новинарки је повријеђена сујета јер јој је , горе поменути , западно-ванбрачни рекао да је „бесрамна лажљивица“. Могла је она користити неку од пристојних и легитимних крилатица које су пуне љубави и разумјевања као :

    „Јебе ми се“
    „Ај не сери“
    „Јебаћу ти мајку“
    „Бришите одавде“
    „Дабогда ти срце отказало“

    итд. , итд. , …

    У осталом , шта се то мене тиче? Ово је само унутрашњи сукоб између ванбрачних потомака западних странаца-усранаца и није мој проблем.

    1. Ko bi rekao da je sve što si napisao tačno 100%.
      Pokušam provjeriti pomoću google „Mazalica o Katani “ i jedini rezultat pretrage je serija o sistemskoj porodičnoj mafiji u Italiji “ La Piovra“.
      Dobro si rekao njihov sukob!

  5. РаспИчена сифилистичарка Гордана К., „неови$на новинарка“ илити сперматозоидна издркотина западњачких неоколонијалних гаулајтера тј. странаца-усранаца у бејХа

    у епизоди:

    Н€U$тра$ива & н€ови$на издркотина „новинарка“ Гордана К. … у борби противу „геноцидне“ Републике шумске и свеколиког порицања „опћинског геноцида“!

    https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/lica/gordana-katana-dobitnica-medunarodne-nagrade-za-borbu-protiv-poricanja-genocida/209922

    ***Gordana Katana dobitnica MeDŽunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida***

    (12. 12. 2015. Radiosarajevo.ba)

    Banjalučka novinarka i humanistica Gordana Katana, ovogodišnja je dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki Izvor.

    „Biti novinar znači iz dana u dan kritički propitivati stvarnost. Ne lagati. Postavljati pitanja, tražiti odgovore. U ime svih onih koji nemaju privilegiju javne riječi. U BiH pogotovo. Zbog ubijenih, prognanih, prevarenih, gladnih, zbog Srebrenice, Tomašice, Kazana… Put je to kojim se teže ide. Koji sam sama odabrala i nikada nisam požalila“, napisala je Gordana Katana nakon što ju je izvrijeđao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na press konferenciji u martu ove godine.

    Hrabroj novinarki, Gordani Katani, u Banjoj Luci nikada nije bilo ugodno biti novinar, a pisala je za brojne domaće i strane medije. U 20 poslijeratnih godina najviše tekstova objavila je u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje. Uvijek odana profesiji i novinarskoj etici često je bila izložena prijetnjama, uvredama, otkazima i pritiscima.

    Na sve to odgovara: ‘’Ja nisam stalak za mikrofon. Ni stenograf. I nikada neću to biti.’’ Do rata je radila kao pravnica, a za novinarstvo se opredijelila 1995.godine.

  6. Лазаревићу пичко!

    Ономад си стартовао ону новинарку Пољакињу, а ниси Гордану.
    И ево посљедица…

    Зар због тебе треба да испашта Мазаличин ДНК потенцијал?

    Тастатуру у руке и љубавно Гордани…
    Наређујем!

  7. Ето видиш као се из ничега направи прича-полемика, видим нагоните се нешто рећи на оном Бореновићевом посту, све као гладан срати, па мало потпалих ватру.

    Видим Симо иде вам добро, ша ћу вам ја, ако запне ту сам, што се тиче Sršana, очекујем да ми захвали на подршци, тачка.

    1. Фала Гњурац,

      Чух јутрос твој нови надимак:
      Сабор-ефендија.
      Прича тако раја у Лукавици.

  8. Слушај Симо, све да је то истина, то није лош надимак, ефендија може и мора бити саборан, разуман и толерантан човјек, све у вјери и искреној намјери, односно, човјек који својим ријечима много добра може свом и другим народима донијети.

    Ево узми примјер оног ефендије(не знам име) што прича о производњи здраве хране и прича против увоза ових ГМО отрова.

    По томе је он прави зелени ефендија, њега цијеним, човјек је у својој вјери, али мора и мијеша се као духовни пастир у данашње (не) вријеме, све да би указао свом народу-џемату на погубне ствари за његов и све народе који овдје живе.

    Са њим и таквим после САБОРА можемо да правимо тзв. историјски договор са муслиманима-бошњацима. тај термин који користим годинама и који ових дана цитирају многи, од честитих „српских ефендија“, до српских балија.

    П.С. Некад било, балија- богат и кваран сељак, обично потурчењак, пандам таквом балији данас јесу многи муслимански, хрватски и српски политичари и „бизмисмени“, они који још чуче на ВЦ шољи и Горданинин ослобођењем, или врећом од брашна бришу гузицу, тачка.

    1. Pusti Simine provokacije, što reče Osman neki dan ima li ovdje iko normalan?
      Vjerovatno si pročitao da Mazalica teško živi od 2500 KM plate, hoće li Zeleni pokazati humanost i solidarnost?
      Dražen će još jednom ponoviti DNK test, a Zeleni pošto su proglašeni izdajnicima mogli bi vidjeti sa bratom Jasminom da se malog pod hitno metne u zajedničke organe na sisu da se popravi sa bar još 6000 KM mjesečno.
      Šteta je da nam se mladost iseljava i radi u Njemačkoj za 1300 €ura.
      Mazalica je živi dokaz da je plan SNSD 4 cilja × 4 koraka = Republika Srpska na kvadrat potpuno propao.
      Umjesto toga kao rezultat njihovog rada i promišljanja imamo korijen od Republike Srpske.

Оставите одговор