И предсједништво Социјалиста декласирало декларацију СДА

На сједници Предсједништва Социјалистичке партије изражен је висок ниво забринутости због става Декларације СДА, који је супротан принципима Дјетонског мировног споразума, уз велико разочарење за укупне политичке односе у БиХ које је та декларација произвела.

среда, септембар 18, 2019 / 19:59

Социјалистичка партија је очекивала да ће СДА као водећа партија бошњачког народа бити више привржена трајној стабилности у БиХ, те да је за нас неприхватљиво политичко дјеловање које је у супротности са постојећим уставом и законима.

Таквом декларацијом СДА је подстакла стварање нове политичке кризе у БиХ, а најновија политичка криза може бити са тешким посљедицама.

Свака криза до сада је највише погађала животе обичних људи, а не оних који су је изазвали.

СП сматра да је неопходно тражити најповољнији излаз и спријечити настанак дубоке кризе која може још више поларизовати и сада видљиве различите политике.

Имајући у виду да је БиХ политички најзапаљивија тачка региона и да сваки политички просец који се у њој покрене не смије бити потцијењен.

Зато предлажемо покретање хитног старатешког дијалога између српског и бошњачког народа, како би се пронашло најбоље трајно рјешење за стабилност региона, а на основу изворних дејтонских принципа.

Уз пуно уважавање интереса осталих народа и држава у региону, сматрамо да је од највећег интереса постизање стратешког договора између српског и бошњачког народа, као предуслов трајне стабилности и даљег успјешног развоја и будућих односа у региону.



Оставите одговор