Сасвим одрасло: Дјечије позориште три награде, два фестивала, једно латиничење

На самом почетку позоришне сезоне Дјечије позориште Републике Српске учествовало је на два позоришна фестивала и освојило три награде.

понедељак, септембар 16, 2019 / 17:46

(Фронтал.СРБ честита Дјечијем позоришту, али дружба је дружба, а служба је служба. Тако смо укинули масна слова из саопштења, како би нагласили латиничење и видљиво написали: Ерор 404 Анхелес де трапо.

Саопштење даље без измјена

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске, Одисеј-Сан о повратку  добитник је двије награде на VIII Међународном фестивалу луткарства у Подгорици.

На Фестивалу je учествовало десет представа из пет земаља, а поред представе Одисеј-сан о повратку Дјечијег позоришта Републике Српске у такмичарском програму Фестивала публика и жири имали су прилику да виде и представе Цвеће мале Иде Позоришта лутака из Ниша,  Ванда лаванда Градског казалишта лутака из Ријеке, Под жицама КроникоКаб из Осија у Италији и Error 404 Angeles de trapo из Малаге у Шпанији.

Фестиваске представе оцјењивао је стручни жири у саставу: Горан Булајић, редитељ и драматург из Црне Горе, Јелена Стојановић-Патрногић, директорица "Позоришта за децу Крагујевац" и Међународног луткарског фестивала "Златна искра" из Србије и Владимир Лазовски, замјеник министра културе Републике Сјеверне Македоније и представи Одисеј-Сан о повратку додијелио двије награде. Предсједник стручног жирија и драматург, Горан Булајићказао је да је већином гласова одлучено да се награда за најбољу режију додијели Бисерки Колевској за режију представе Одисеј-Сан о повратку у извођењу ансамбла Дјечијег позоришта РСиз Бања Луке. Жири је једногласно одлучио да се и награда за најбољу сценографију додијели Свили Величковој за сценографију у представи Одисеј-Сан о повратку

Редитељ ове чаробне представе, Бисерка Колевска, режирала је више од 40 представа које су освојиле на десетине награда на међународним фестивалима широм свијета, а добитница је овогодишње плакете Града Бања Лука за изузетна остварења у области културе и допринос у развоју позоришне умјетности. Сценографију представе, као и дизајн лутка потписује још једна успјешна бугарска умјетница, Свила Величкова. У представи играју глумци Дјечијег позоришта РС: Душко Мазалица, Зорана Шуман, Александар Бланић, Ана Анђелић, Ђорђе Јанковић, Ђурђа Бабић и Саша Терзић. Представа Одисеј-Сан о повратку једна је од најнаграђиванијих представа Дјечијег позоришта Републике Српске која је овој кући на бројним међународним фестивалима, донијела значајне награде укључујући и главне – за најбољу представу, за најбољу режију, најбољег глумца, најбољу анимацију, најбољу сценографију, свјетлосно обликовање и визуелни идентитет представе.

На 10. Бугојанском луткарском бијеналу које окупља најбоље луткарске представе из регије које су у претходној години освојиле значајне награде, ансамбл представе Мачак у чизмама Дјечијег позоришта Републике Српске добитник је награде за колективну анимацију лутака. Ове години, стручни жири бијенала у саставу Зоран Ђерић, Риа Трдин и Дубравка Зрнчић-Куленовић одлучио да додијели пет равноправних награда ансамблима и појединцима, а не једној представи у цјелини. Ансамбл представе Мачак у чизмама Дјечијег позоришта Републике Српске, према ријечима жирија показао је дисциплину и спретност у успостављању односа глумац-лутка.

Представу Мачак у чизмама режирао је бугарски редитељ Тодор Валов. Сценограф представе је Стефка Кјвлијева, а композитор Пламен Мирчев-Мирон. У представи играју: Божана Бијелић, Александра Спасојевић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Душко Мазалица и Слободан Перишић.

Трочлани жири 10. Бугојанског бијенала у одлуци је, такође, навео да су све изведбе биле на високом професионалном нивоу, што показује да луткарска умјетност у регији има свој континуитет, као и умјетнички развој.

Десето по реду Бугојанско луткарско бијенале својој вјерној публици представило је најбоља луткарска остварења из регије, а поред представе Мачак у чизмама Дјечијег позоришта Републике Српске, одигране су и представе Затвореник и Шестопрсти Позоришта младих из Новог Сада, Незаборавак Дјечијег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека, Коренчов палчек Мини театра из Љубљане, Тоби Театра за дјецу и младе из Скопља и Змај и принцезе Луткарског казалишта из Мостара.

Дјечије позориште Републике Српске орпутоваће сљедеће седмице на још један међународни фестивал на коме ће извести представу Јежева кућица.



Оставите одговор