Миличевић: Супротставити се новим поскупљењима струје

Предсједник Главног одбора Српске демократске странке, Милан Миличевић, огласио се поводом најава нових поскупљења струје од стране руководства Електропривреде Републике Српске, за које је рекао да представљају удар на стандард огромне већине становништва, који је ионако најнижи у Европи.

понедељак, септембар 16, 2019 / 08:26

"Након што је повећана цијена струје за правне субјекте, чије ћемо посљедице у виду поскупљења производа осјетити у наредном периоду, из најављеног поскупљења струје за домаћинства која троше преко 400 киловат-часова почетком следеће године, јасно је да се то односи на огромну већину домаћинстава и за тако нешто нема никаквог оправдања, без обзира на изговоре власти, која се апсурдно правда да приликом удара на буџет грађана мисле и на социјалну компоненту, то јест на оне који троше мање струје ", рекао је Миличевић

Миличевић је истакао да ће ово поскупљење посебно угрозити вишечлане породице, које логиком ствари троше више струје.

"Прије неколико дана је Влада Републике Српске промовисала упитне мјере пронаталитетне политике, а поскупљење струје је изгледа прва мјера коју намјеравају заиста и спровести у ситуацији када људи одлазе и рађа се све мање дјеце. То је наставак анти-наталитетне политике ове Владе и даљег подстицања на исељавање из Републике Српске", закључио је Миличевић.

Он је такође нагласио да аргумент како имамо најјефтинију струју не значи да је њено поскупљење оправдано, поготово ако у исто вријеме имамо најниже пензије и плате у Европи.

"Дајте људима европске плате и пензије, па онда наплаћујте европске цијене струје. Чули смо обећања како ће у Републици Српској у току ове или следеће године доћи до знатног повећања плата, али од тога како видимо нема ништа. Ова власт није способна да суштински промијени систем у Републици Српској да би дошло до реалног значајнијег раста плата и раста привреде, умјесто тога се гуши привреда стално новим додатним наметима, а све чешће се посеже и у џеп грађана новим поскупљењима, акцизама и трошковима", изјавио је Миличевић.

Миличевић је закључио да потреба за поскупљењем струје проистиче из чињенице да је ова власт довела Електропривреду у катастрофално стање са милионским дуговима и губицима, те да је апсурд да један такав ресурс није искориштен да буде један од стубова развоја Републике Српске и да ствара вишак новца, као што је то било ранијих година.

"Готово је правило да јавна предузећа и установе којима руководе кадрови СНСД-а послују катастрофално са милионским губицима, као што је случај са Здравством, Шумама Српске, Жељезницама, а имали смо и примјер Робних резерви које су пропале и које су угашене. Овдје су ствари потпуно јасне, СНСД лоше руководи Републиком Српском, њеним ресурсима, које умјесто да буду извор благостања становништва, сада постају извор даљег сиромашења, а то је оно што се дешава са Електропривредом и Шумама Српске", рекао је Миличевић.

Он је додао да уколико се најављена поскупљења струје за домаћинства заиста остваре почетком следеће године, Српска демократска странка ће на својим органима размотрити мјере које ће предузети да се заједно са грађанима супротстави таквим ударима на кућне буџете и стандард становништва Републике Српске.



Оставите одговор