Нема краја мукама за Дојче банку, плаћају због муљања у Русији и Кини

Дојче банка је пристала да плати 16,2 милиона долара за измирење грађанских оптужби да је годинама унајмивала рођаке владиних службеника како би освојила послове у Кини и Русији.

петак, август 23, 2019 / 22:46

Нагодба њемачке банке са Америчком комисијом за хартије од вриједности чини најновију одлуку за банку за измирење потраживања проистеклих из дугогодишње истраге праксе запошљавања на Вол Стриту.

Од 2006. до 2014. године, Дојче Банк је давала послове дјеци богатих и моћних званичника "као личну корист званичницима како би на њих непримјерено утицали да помогну банци у прибављању или задржавању послова”, наводи се у ДИК-у.

Дојче Банка није ни признала ни демантовала наводе да је прекршила Закон о страној корупцијској пракси, наводи СЕЦ, који каже да је банка добила кредит за своју сарадњу и напоре за санацију.

"Дојче банка је пружила значајну сарадњу ДИК-у у истрази и спровела бројне корективне мјере како би побољшала праксе запошљавања банке", рекао је портпарол банке.

Новчана средства која је банка пристала да исплати знатно су мања од 264 милиона долара које је Џеј Пи Морган пристао да плати током 2016. године у нагодбама са СЕЦ-ом и Министарством правде САД.

Такође је нижи од уговора вриједног 77 милиона долара који је Цредит Суиссе постигао прошле године са америчким властима.

Амерички регулатор хартија од вриједности навео је пет примјера у нагодби са Дојче Банком, укључујући једног сина вишег руководиоца у руском државном ентитету који је био привремени радник у московској канцеларији банке и затражио је трансфер у Лондон.



Оставите одговор