Партија Зеленског има најјачи рејтинг уочи парламентарних избора у Украјини, Медведчук други

Странка предсједника Украјине Володимира Зеленског "Слуга народу" према анкетама има највише подршке уочи парламетарних избора који ће се одржати у недјељу.

петак, јул 19, 2019 / 08:06

Зеленски који је, када је у мају дошао на функцију предсједника, био суочен са великим бројем противника у парламенту, затражио је пријевремене изборе за украјински парламент, како би освојио већину која ће му помоћи у обећаној борби против корупције и у осталим реформама.

Према истраживању које је радио кијевски Институт за социологију, странку која је добила име по комедији у којој је играо Зеленски, подржава 52 одсто Украјинаца који желе да изађу на изборе.

Странка, на чијем је челу један од најближих сарадника предсједника Русије Владимира Путина, тајкун Виктор Медведчук према анкетама налази се на другом мјесту са 10 одсто.

Партија Зеленског жели да настави са прозападним курсом и води земљу ка Европској унији и НАТО-у, заједно са пакетом економских реформи.

"Позиција народа Украјине је усмјерена ка Европи и биће погрешно то поново разматрати", рекао је лидер партије "Слуга народу" Дмитро Разумков.

Из те партије кажу да желе да се фокусирају на оживљавање реформи против корупције које су успорене за вријеме Порошенкове владавине.

Са друге стране, Медведчук је рекао да је за Украјину прави курс да побољша односе са Русијом, који су нарушени након руске анексије Крима 2014.

"Уколико не обновимо економске односе са Русијом, нећемо моћи да пребродимо економску кризу која наставља да се погоршава", рекао је он.

Разумков је рекао да ће његова партија да сарађује са Русијом на рјешавању конфликта како би се постигао мир на истоку, али "не по сваку цијену".



Оставите одговор