Влада раскинула са Батагоном, Дукић се нуди за Бирач

Компанија Боксит, на чијој сировинској бази је прије 40 година изграђена Фабрика за прераду боксита "Бирач" у Зворнику, изразила је спремност да са пословним партнерима откупи дуговања у износу од 43 милиона КМ, које "Бирач" има према државним институцијама.

субота, јул 13, 2019 / 16:56

Поред Владе РС, Дукић је писмо намјере упутио и Окружном привредном суду у Бијељини, стечајном управнику ФГ "Бирач” Лази Ђурђевићу и Управном одбору "Алумине” из Зворника.

"Компанија "Боксит", на чијој сировиснкој бази је, прије 40 година, изграђена, умјесто у Милићима, Фабрика за прераду боксита "Бирач" у Зворнику, спремна је, са својим пословним партнерима да откупи дуговања у износу цирка 43 милиона КМ, измири обавезе кћерки фирми ("Алумина", "Алусил" и "Енерголинија") у износу од око 40 милиона КМ, те инвестира 100 милиона КМ, у развој нових производа, технолошка унапређења и инфраструктуру", навео је Дукић.

Додао је да је спреман и да задржи постојећи број запослених, те да, кроз повећање обима производње и развој нових производа, број запослених повећа, да омогући запосленима и менаџменту дио сувласништва у фабрици, након завршетка стечајног поступка и регулисања власништва, те да регулише евентуална потраживања, којим "Павгорд" терети Фабрику глинице "Бирач".

"Понуду дајем са намјером да се убрза стечајни поступак и регулише имовинско-правни статус ФГ "Бирач" и кћерки фирми, да би се улагало што више у развој нових технологија и производа, повећала запосленост, створила што боља, односно сигурнија пословна позиција на свјетском тржишту, а све на добробит, како запослених, тако и компаније "Боксит", као стратешког партнера, регије Бирач, па и Републике Српске у цјелости", навео је Дукић у писму намјере.

Капитал је недавно објавио да је "Батагон Интернатионал", којем је Српска продала своја потраживања од ФГ "Бирач", тражио је од Владе РС да му дозволи да купи потраживање само једне институције Српске од Фабрике глинице (ФГ) "Бирач", односно да тек у каснијем периоду парцијално купује и остала потраживања, што је супротно склопљеним уговорима и што је Влада одбила.

Да "Батагон" нема новца за откуп свих потраживања предузећа и институција РС од ФГ "Бирач” потврдила је и Влада РС која је саопштила да би, уколико из ове компаније остану при ставу да желе парцијално плаћање, наредни корак морао бити раскид уговора.



Оставите одговор