Афера "Зоља" и у Украјини, али са јаснијим мотивима

Сједиште једне украјинске телевизијска станице у Кијеву нападнуто је ручним ракетним бацачем, послије најаве те телевизије да ће емитовати документарац са интервјуом руског предсједника Владимира Путина, јавиле су украјинске власти и осудиле напад као терористички.

субота, јул 13, 2019 / 17:44

Напад се догодио прошле ноћи, нико није повријеђен, али је оштећена фасада зграде телевизије "112 Украина", навела је полиција.

Ручни ракетни бацач остављен је код зграде.

Украјинска безбједносна служба (СБУ) покренула је истрагу, а полиција обавља контроле у Кијеву у потрази за нападачем.

Предсједник телевизије "112 Украина" Егор Бенкендорф, позвао је у саопштењу украјинског председника Володимира Зеленског да одмах осуди тај "криминални акт" и да јасно нагласи да нико не смије да користи насиље против медија.

Власник телевизије је проруски посланик Тарас Козак. Телевизија је прије неколико дана добила упозорења од украјинског тужилаштва, након објављивања намјере да емитује документарац америчког редитеља Оливера Стоуна о Украјини у коме је и интервју са Владимиром Путином.

У четвртак је главни украјински тужилац Јури Луценко, рекао да ће све особе одговорне за емитовање тог "филма руске пропаганде" бити позване на испитивање.

Телевизија је јуче саопштила да је добила директну пијретњу о нападу од ултранационалилстичких организација.

После напада, телевизија је саопштила да су отказали емитовање документарца, најављено за уторак, у нади да ће избјећи суђење и казне власти.



Оставите одговор