И то израчунали: Срби просјечно троше 55 евра по дану у Црној Гори

Туриста из Србије који љетује у Црној Гори у просјеку има 35 година, љетује с породицом, на море долази аутомобилом, а смјештај резервише телефоном, показало је истраживање "гест сурвеј" које је спровела Национална туристичка организација Црне Горе (НТО).

среда, јун 26, 2019 / 16:38

Како је агенцији Тањуг рекла Нина Вукчевић из НТО, грађани Србије у Црну Гору долазе углавном ради пасивног одмора и забаве, задржавају се у просјеку осам до 10 дана и потроше за то вријеме 437 еура, односно око 55 еура дневно.

Према њеним ријечима, најомиљеније дестинације гостима из Србије су Будва, Херцег Нови и Ада Бојана.

"Тренутно је у Црној Гори све више у експанзији излетнички туризам који није заобишао ни туристе из Србије. Туриста је превазишао одмор у виду десетодневног љетовања на једној дестинације у једној малој држави каква је Црна Гора. Туристи из Србије јако воле на један дан да оду на излет до националних паркова, да пробају крстарење Скадарским језером, рафтинг, винске, гастрономске и културне туре", рекла је Вукчевићева.

Осим приватног смјештаја, рекла је она, посљедње двије сезоне све више туриста из Србије љетује у хотелима са три плус или четири звјездице који су приступачини по цијенама и у којима ноћење са доручком може да буде и 45 еура по особи.

"Ове године ми смо на тржишту Србије наступили са кампањом ‘Добро, боље, домаће’ чији је циљ да им приближи нашу гастрономску понуду. Циљ тог пројекта је и да се у што више наших угоститељских објеката нађе домаћа храна, односно храна наших произвођача и дарови наше природе, а на радост наших пријатеља из Србије", рекла је Нина Вукчевић.

Додаје да гости из Србије нијесу захтјевни, али да им је битно да се осјећају угодно и да имају висок ниво квалитетне услуге.

"Оно на шта се највише жале јесу бука и нечистоћа, али ми се трудимо да те проблеме сведемо на најмању могућу мјеру. На располагању им је цалл центар Монтенегро 080001300 који је бесплатан и чим добијемо жалбу од туриста из Србије, аутоматски је процесуирамо и просљеђујемо надлежним инспекцијама као што су комунална, туристичка инспекција, Морско добро", рекла је Вукчевићева.

Иначе, током прва три мјесеца ове године Црну Гору је посјетило 18.000 туриста из Србије, каже Вукчевић и додаје да је то 44 одсто више него у истом периоду прошле године.

"Они су остварили 114.000 ноћења, што је за око 10 одсто више него 2018. године. Тренутно они учествују са 19,5 одсто у структури страних гостију. Претходне године Црну Гору је посјетило 410.000 туриста из Србије који су остварили преко три милиона ноћења. У структури страних гостију, они учествују са петином, док у структури остварених ноћења учествују са четвртином, што говори о значају тог тржишта за туристички промет Црне Горе", рекла је Нина Вукчевић.

Она је додала да је тржиште Србије једно од најзначајнијих тржишта и истакла да су српски туристи веома лојални и да се стално враћају у Црну Гору.



Оставите одговор