И формало: Миличевићу из Теслића потврђена кандидатура за предсједнка СДС

У Теслићу је синоћ одржана Изборна скупштина Општинске организације Српске демократске странке Теслић на којој је једногласно потврђена кандидатура Милана Миличевића за предсједника Српске демократске странке.

понедељак, јун 17, 2019 / 11:40

Изабран је и нови предсједник Општинског одбора – Милан Касаповић, актуелни предсједник Клуба одборника СДС-а у Скупштини општине Теслић. Такође, синоћ је изабрано и 15 делегата који ће представљати ОО СДС Теслић на Изборној скупштини Српске демократске странке Републике Српске, која ће се одржати 30. јуна.

Од укупно 250 делегираних чланова Скупштине, сједници је присуствовало њих 208, који су бирали и нови Општински одбор од 48 чланова гласајући између 123 кандидованих делегата, а значајно је да је овом приликом као контролни механизам промовисано скенирање гласачких листића.

Симболично, скенирање листића је притиском на тастер покренуо Милан Миличевић, кандидат за предсједника Српске демократске странке и начелник општине Теслић, који је овом приликом изјавио да транспарентност у гласању треба да буде будућност изборног процеса у Републици Српској и БиХ.

Миличевић је рекао да су грађани изгубили повјерење у изборни процес, те да нису сигурни да ће на изборима бити заиста изабрани они за које су гласали.

"То повјерење грађана у изборни процес може се вратити увођењем скенера, те видео надзора на гласачким мјестима, као контролних механизама који ће осигурати фер и поштене изборе. Ако се у једној Русији са преко 140 милиона становника избори спроводе уз помоћ скенера, па без обзира на број гласача резултате имају у року пола сата, чиме се и знатно смањује простор за манипулације, не видим разлог зашто не бисмо могли увести сличан систем и у БиХ", рекао је Миличевић.

Он је изразио наду да ће овај примјер утицати и на остале политичке партије да дају подршку измјенама изборног закона.

——



Оставите одговор