Бајер након куповине Монсанта сада плаћа казне због његових отровних производа

Суд у Калифорнији донио је пресудио по којој "Бајер АГ" мора да плати одштету и казну у износу од двије милијарде, по тужби брачног пара који је тврди да су добили канцер због излагања Монсантовом хербициду Раундап.

уторак, мај 14, 2019 / 20:11

Седамдесетогодишњи тужитељи, Алва и Алберта Пилиод из Ливермора, користили су тај хербицид на свом имању дуже од три деценије, а дијагностикован им је канцер истог типа, не-Хоџкинов лимфом, у размаку од четири године, како кажу њихови заступници на суду.

Порота је процијенила да је фирма одговорна јер су Алва и Алберта Пилиод обољели од не-Хочкиновог лимфома – рекао је портпарол пара Пилод.

Пресуда суда у Оукланду подразумијева 55 милиона долара одштете брачном пару и казну од двије милијарде долара за Монсанто, саопштили су тужиоци.

То је уједно и трећа узастопна пресуда против фирме због производа за сузбијање корова који се користи широм планете, а који се доводи у везу са не-Хочкиновим лимфомом, обликом рака који утиче на имуни систем. Дивајн Џонсон, који такође оболео и то док је био задужен за одржавање земљишта школе, прошле године је добио пресуду у којој је наведено да мора да му се исплати 289 милиона долара, а Едвин Хардман који је користио препарат "Раундап" на свом имању је добио 80 милиона долара.

Ипак, пресуда пару Пилиод је трећа и највећа за сад, па се претпоставља да ће бити повећан притисак на "Бајер" чије су акције већ пале услед суђења, а она нису ни близу да се заврше јер је још хиљаде обољелих, људи који су успјели да се излијече, као и породица особа које су преминуле подигли тужбе.

На сваком до сада одржаном суђењу је утврђено да је производ "дефектно осмишљен", али и да компанија није адекватно упозорила на ризик од могућности појаве рака и да је, самим тим, немарно поступила. Такође, током поступака је откривена интерна документација "Монсанта" за коју тужиоци тврде да показује начине на које је компанија током година вршила притисак на научнике да би било креирано истраживање које наводно потврђује безбједност глифосата, главног састојка "Раундапа".

-Монсантно никада није имао намјеру да утврди да ли је "Раундап" безбједан. Умјесто да уложе у сигурну науку, они су милионе дали за нападе на научнике који су пријетили да им поремете план рада – поручио је Р. Брент Виснер, један од адвоката породице Пилиод.

Иначе, "Бајер" је прошле године купио "Монсанто", фирму која прави спорни производ "Раундап" који садржи глифосат, за 63 милијарде долара, а сада је суочен са више од 13.400 тужби људи из САД због ризика од рака које тај пестицид има.

Упркос томе, из компаније "Бајер" демантују наводе помињући, између осталог, "деценије истраживања" које је фирма спровела, али и да су независни научници, наводно, утврдили да је производ безбједан за људску употребу, а регулације које се примјењују широм планете да глифосат није канцероген за људе. Поводом данашње пресуде, поручили су да су "разочарани" и да ће уложити жалбу.



Оставите одговор