САД: Нема изузетака, свима санкције ко купује иранску нафту

Бијела кућа објавила је да укида изузећа од санкција за земље које увозе иранску нафту. У саопштењу Бијела кућа наводи да је предузела "правовремену акцију како би се удовољило глобалним захтјевима док се Иран уклања с тржишта”.

понедељак, април 22, 2019 / 22:31

Амерички државни секретар Мајк Помпео требао би да расправља о том потезу у Стате Департменту у понедељак ујутру по локалном времену. Та одлука значи да пет земаља, међу којима су Кина и Индија и амерички савезници Јапан, Јужна Кореја и Турска, неће имати право на обнову изузећа када им оно истекне 2. маја.

Тај потез долази у вријеме док Трапмпова администрација пооштрава ионако строге казнене мјере против Ирана, покушавајући да онемогући све приходе које та земља има од продаје нафте.

Изузећа су била на снази од новембра, када је администрација поново увела санкције Ирану након што је Трумп повукао САД из историјског нуклеарног споразума свјетских сила с Ираном који је потписан 2015. године.

Она су одобрена дјелимично и због тога да се да тим земљама пружи времена да укину набавке иранске нафте, али такође и да ублаже последице по глобално тржиште наглим прекидом куповине иранске нафте.

Помпео тврди да се производња нафте сада може повећати у другим земљама како би се надокнадио губитак иранске нафте на тржишту, преноси Асоиејтед Прес.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор