Шиптарски џихадисти дошли кући у Приштину, након екскурзије у Сирији

Десетине жена и дјеце, чланова породица џихадиста који су ратовали у Сирији, враћени су авионом на окупирано Косово и Метохију, а цијела операција спроведена је уз велике сигурносне мјере.

субота, април 20, 2019 / 11:23

Нарко-НАТО државуљак је, као и Ефбих, велики извозник исламистичких фанатика који своје идеје и вјеровања желе проводити оружјем. Исто тако је занимљиво, како америчка администрација управо њихове политичке вође подржава и тетоши, стварајући услове за још џихадиста који иду на обуку и ватрено крштење управо ратујући против Американаца.

Даље у тексту, уколико се спомиње Косово, мисли се, наравно, на Косово и Метохију, окупирану јужну покрајину Србије.

Добродошли кући – поздрав из Калифата

"Планирана операција поврата неких наших грађана из Сирије успјешно је завршена", рекао је косовски министар правосуђа Абелрад Тахири у зрачној луци у суботу.

Додао је да ће нови детаљи бити познати крајем дана.

Након неколико сати на аеродрому, два аутобуса са женама и дјецом усмјерена су у војну базу близу Приштине под великим сигурносним мјерама.

Више од 300 грађана Косова, мушкараца, жена и дјеце, отпутовало је у Сирију 2012. године. Око 70 мушкараца који су ратовали на страни исламистичких екстремиста убијено је у сукобима.

Полиција је нагласила да је око 150 жена и дјеце, укључујући 60 дјеце која су рођена на бојишту, заробљено откако је џихадистичка скупина, тзв. Исламска држава губила своја подручја.

Остаје нејасно јесу ли се данашњим доласком вратили сви држављани Косова с бојишта на Блиском истоку. Ни министар ни полиција нијесу казали ништа о томе јесу ли се на Косово вратили и борци.

Међународне и локалне сигурносне агенције претходно су упозоравале на ризик који представљају ратници повратници. У 2015. години Косово је изгласало закон којим се учествовање у страним сукобима кажњава казном до 15 година затвора.

Шиптарско становништво чини 90 одсто муслимана, али већином се изјашњавају као секуларно друштво.

На Косову није било терористичких напада исламиста, иако је стотинак мушкараца ухапшено или оптужено због ратовања у Сирији и Ираку.

Неки од њих су осуђени, јер су планирали нападе на Косову.

Влада је напоменула да је одређен облик радикалног ислама увезен на Косово путем невладиних организација с Блиског истока које су дјеловале на Косову након рата 1998. године и проглашења независности од Србије.



Оставите одговор