РТС се пита: Када ће и како бити пуштени нападачи на њу саму?

У дану када објављује овакав текст, РТС има два примјера латиничења на насловној своје мрежне странице. РТС, зато, не ради у интересу српског народа и државе, мимо сваке политике.

уторак, март 19, 2019 / 13:40

Од упада демонстраната 5. октобра 2000. године, те прекидања програма и заузимања зграде у маниру свргавања Чауческуа, на РТС се запатио антисрпски кадар. Од Гордане Суше, до Драгана Бујошевића.

На овој телевизији је могуће све оно што не да није могуће ни на државним телевизијама Хрватској или Ефбиху, већ се тамо не може срести ни на једној комерцијалној. Док су на РТС у питању "ужаси грађанских ратова на простору бивше СФРЈ", на ХРТ, ФТВ и БХТ је то недвосмислено и јасно "великосрпска агресија".

Упад демонстраната са Бошком Обрадовићем на челу је био чисто политички мотивисан, око количине ставова које опозиција може изнијети на јавном сервису Србије, па су мале шансе да ће у хетерогености протестаната, све и да су заузели зграду то било шта промијенити у антисрпској уређивачкој политици РТС.

Кога ће пустити и зашто?

Током протеста за викенд осам људи је приведено због кривичних дела, а девет због прекршаја. Председник Вучић тражи од надлежних да ослободе све учеснике протеста који су прекршајно кажњени, због насилног упада у РТС и током протеста испред Председништва.

Председник Прекршајног суда у Београду, Милан Мариновић, каже за РТС да је законски и по Уставу могуће помиловање председника Републике. Такође, полиција може да одустане од захтева за прекршајни поступак.

Милан Мариновић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су Уставом регулисана аболиција као амнестија и као помиловање председника. Разговор Иване Чкоњевић са Миланом Мариновићем

Амнестија, као акт који даје Народна скупштина, односи се на неодређени број особа за одређено кривично дело и оне могу бити ослобођене гоњења или извршења казне. Помиловање је акт који доноси председник и односи се на исту ствар, али поименично одређеној особи.

Мариновић истиче да је законски и по Уставу могуће помиловање актом председника Републике, али да не зна да ли је процедура покренута за конкретан случај.

Како је рекао, приведени током протеста за викенд нису правоснажно осуђени и у том случају обе стране у поступку имају право жалбе. Има наговештаја да су већ јуче приспеле неке жалбе и очекује се да прође рок од 48 часова.

Након тога, Прекршајни апелациони суд одлучује у веома кратком року.

Међутим, Закон о прекршајима даје могућност подносиоцу да одустане од свог захтева све до правоснажности пресуде. То у пракси значи да у овом случају полиција може да пошаље одустанак од захтева за прекршајни поступак, навео је Мариновић.

Додао је да се од шест оних који су прекршајно кажњени, пет налазе у Падинској скели, а један је кажњено новчано.

Демонстранти са фантомкама у надлежности Тужилаштва

Аболиција се неће односити на оне са фантомкама, на особе које су носиле тестеру или су нападале полицију.

Милан Мариновић је објаснио да особе које су носиле фантомке и тестеру нису у надлежности Прекршајног суда. Њима је одређен притвор и они су у надлежности Тужилаштва.

У случају да неки радник РТС-а одлучи да поднесе прекршајну пријаву против неког од учесника протеста, председник Прекршајног суда напомиње да би то било тешко против оних који су већ кажњени.

Наводи да је то могуће уколико се докаже својство оштећеног и уколико се знају подаци о том учеснику протеста.

У конкретном случају, каже Мариновић, радник би требало да докаже да је био узнемирен и да није могао неометано да обавља свој посао. Додаје да је рок за подношење било ког захтева за прекршајни поступак годину дана.

Милан Мариновић је рекао да су протести и јавна окупљања дозвољени, али да упад у институције није дозвољен. Додаје да не жели да прејудицира одлуке суда, али понавља да упад у јавни медијски сервис, суд, болницу, министарство, нису дозвољени.

"Искористио бих прилику да пожелим радницима РТС-а и другим медијским радницима да им се ово не понови и да не дођу у ситуацију да их неко узнемирава на радном месту", поручио је Мариновић.



1 КОМЕНТАР

  1. Чему текст о готово свакодневном безакоњу у земљи гдје влада „најбољи студент права“.
    Земљи у којој је Мирослав Мишковић осуђен за ништа а фантоми са Савамале предсједничка гарда!

Оставите одговор