Дани(ј)ел Симић

Проглашавам петокраку искључиво српским наслијеђем

Најновија, мало нетипична ватерполо утакмица на риви у Сплиту, показала је да се црвена звијезда са пет кракова доживљава искључиво као српско знамење. Дошло је вријеме да то озваничимо.

среда, фебруар 20, 2019 / 21:41

Тако је то најмање још од времена кад је, у истом граду 1991. године, мирни грађанин покушао удавити војника ЈНА на транспортеру. Редов у сивомаслинастом дресу је спасио главу умакавши у челични оклоп "србо-комунистичке четничке армаде", док се ватерполиста Краљ, на постхумно згражавање династије Петровића са Цетиња, спашавао скоком у море и одрицањем од српства и црвеног дреса. Многи су се тада, са носталгијом сјетили Звездаша Деје Савићевића и његовог "напушавања Пургера".

Но, Црногорци се данас, више него икад, јасно разликују од Монтенегрина. Монтенегрини Дон Мила Ђуканезеа су, без грешке, прво истријебили српско писмо из државне употребе. Но, петокрака је, као исходиште титоистички измишљене "црногорске нације", нешто чега се споро гаде. Полако је преводе у четворокраку компас-звијезду која вуче ка сјеверном Атлантику.

Лагано, чисто да се међу кракове те крстолике инсигније, не увуче опет 4С из ДНК становништва. То споро одрицање и непрекидна владавина пресвучених комуниста само потврђује, као и цијела историја Црне Горе, искључиву припадност петокраке српској нацији.

Без обзира што се српска антифашистичка борба у Другом свјетском рату својата, петокраку, као и азбуку, неће нико. Колико год зла нанијела управо Србима, а омогућила да се хрватска, словеначка, муслиманска и шиптарска екипа ограђује од фашистичко-нацистичког историјског педигреа, због петокраке се Срби и данас мрзе и туку. Петокрака се схваћа као искључиво њихово наслијеђе.

Југословенска петокрака

И заиста, ако су Црвена звезда и Партизан два највећа српска клуба (Удба и ЈНА), на грбовима им и даље доминира петокрака. Динамо и Хајдук, одвагавања ради, скоро три деценије имају шаховско поље. О Војводини, која од 1914. носи петокраку на грбу, да не причамо.

Додуше, кад се Звезда већ тако зове, Војводини је на грбу само у периоду 1950.-1992. она била црвене, док је изворно плаве боје. Али петокрака је петокрака, а тешко да је могло бити љућих и напреднијих Срба од Војвођана пред Први свјетски рат. У том распону, тачније 1969. године и доба јавног одрицања од српскохрватског језика, на грб Динама се, рецимо, враћа велика шаховница и смијешно мала петокрака. Заједно са Хајдуком, након "демократских промјена" 1990. године, згађено су се отресли и те минијатурне петокрачице.

Срби не.

Требали ли, у доказивању тога да је југословенска петокрака данас искључиво српско знамење, износити тај маратонски списак у којем се на крају друге деценије 21. вијека у Београду државне установе још зову: Музеј Југославије, Југословенско драмско позориште, Југословенска кинотека или Југословенско спортско друштво Партизан? Је ли узалудно терцање да се и све друге институције; Радио-телевизија, Телеком, Шуме, Жељезнице… зову по држави Србији, а не од присвојног придјева "српски"; као што је Хрватски телеком, Хрватске шуме, Хрватска радио-телевизија, Хрватске жељезнице и сл.?

Хоће ли ико јавно признати, како Југославија, али истински, живи још само међу Србима? Који су је, додуше, и направили. СПС Ивице Дачића, тако, има једину звијезду петокраку међу грбовима владајућих партија на "западном Балкану".

Ако вам није доста аргумената, има ту још и Танјуг (дјецо, не Тањуг), Хотел Југославија, Архив Југославије, Биоскоп Југославија…

У Београду, који је до проглашења Србије и Црне Горе 2003. године био главни град Савезне Републике Југославије, имате и Загребачку и Сарајевску улицу. Одмах крај жељезничке и аутобуске станице. (И) глупом доста.

Књигоцид и истрага петокраке

Још као дијете, чудио сам се како у "Југословенској енциклопедији" има дупло више, физички дупло више, страница о Хрватима, него о Србима. Којих је у СФРЈ, опет, дупло више. Било је то издање Југословенског лексикографског завода Мирослав Крлежа. Чак су и странице са фотографијама биле двоструко бројније.

Почетком рата, не само да је истријебљено југословенство у имену завода, већ је и 40.000 примјерака овог осмотомног дјела уништено. Није помогла ни дупла доза хрватства, није помогло ни што је искључиво латиницом штампано, искључиво ијекавским изговором и правописом ван Новосадског договора. Југославија је морала нестати заувијек.

Анте Лешаја, професор са Корчуле, у својој књизи Књигоцид износи податак да је деведесетих година 20. вијека у Неовисној Републици Хрватској (НРХ) уништено 2,8 милиона књига или 13,8% тадашње библиотечке грађе. Ако је писао Србин, или је печаћена азбуком – завршила је у алфанумеричком Јадовну и Јасеновцу.

Овоме се ниједан писац или интелектуалац у НРХ, није озбиљније успротивио. Уколико неко и јесте пробао да се огласи – суђено му је за клевету. У питању је био државни пројекат, који је заједно са истрагом Срба и српског писма, системски уништио преко 3.000 споменика антифашистичке народноослободилачке борбе (НОБ) на територији НРХ.

Наравно, ни један страни НВО фонд у НРХ није устао против овога, нити се сјећање на ове догађаје на било који начин обиљежава данас. Као да се нијесу ни десили, Срђана ми Алексића.

Нешто ново, нешто српско

Прије једно пет-шест година, затекавши се у Загребу туђим послом, пожелио сам да посјетим мјесто које се на предратној карти звало Српска Капела. Не само да је име промијењено, па се село сада зове Нова Капела, већ даље у Жупанији Загребачкој наилазим на Дуго Село. Најбезочнији облик фалсификовања историје.

Међу 3.000 уништених споменика НОБ, био је и тај у Дугом Селу. Но, уз и даље видиљива, озбиљна оштећења, неко га је у подруму сачувао за дивљање морбидитета новоусташтва. При рестаурацији, умјесто петокраке (као камуфлажног знамења за српски устанак против усташког Покоља) постављен је грб (насловна фотографија) под којим су се усташки покољи 1941. и 1991. и десили!?

Не само што је петокрака замјењена геноцидном шаховницом, већ је и написан крајње лажан и немогућ термин за насљеднике НДХ – Антифашистички рат Хрватске 1941. – 1945!!! То би било као да негдје у свијету скинете петокраку, па ставите кукасти крст!

Да није, ето, баш ту опалила прва устаничка пушка на територији данашње НРХ у Другом свјетском рату, и мјесто Срб би се данас сигурно звало Хрв.

А све то мирише на крв.

Путинизована Интернационала.СРБ

Русија се, уз пијанога Јељцина и бајке о "рестарту" односа са САД и НАТО, потпуно идентитетски и економски урушила уз сецесију свих република Совјетског савеза, те грађанске ратове и на сопственој територији. Скоро па вијек СССР, условио је да се Глинкина Патриотска пјесма није примала међу народом Русије. Једине од совјетских република без своје химне.

Звучи познато?

Путин је, при покушају да васкрсне и опасуљи Русију, одустао од изворније традиције, те на мелодију Интернационале из 1888. године написао нове ријечи, а је 2000. озваничио као руску химну. Уз то, без обзира што Министарство одбране и сви огранци Војске Русије имају ознаке са круном, двоглавим орлом и Св. Георгијем како убива аждаху; петокрака је задржана у чиновима од подофицира, до генерала армије.

Само маршал има двоглавог орла на раменима, али уз златну петокраку. Већ разину испод, генерала армије, реси црвена петокрака. Иста та пентаграмка-петољетка, ознака је на репу свих руских војних авиона и данас.

То не значи да Вучић треба при покушају издаје Косова и Метохије да напише нови текст на мелодију Хеј Словени, већ да се подвуче црта под једнострано и непрофитабилно југословенство српског народа. Да се не плаћају само дугови из доба Јосипа Броза Тита, већ да се крене у офанзиву и да сви у свијету признају чињеницу да је црвена петокрака на југу Европе искључиво српско обиљежје.

Просто зато што га неће нико други.

Уједно, на Козари, Сутјесци, Неретви, Дрвару, Дринићу, Источном Мостару, Ужицу, а најпослије и у Срему… на фронту, ето су мјеста на којима је живио неки изумрли народ, којем се данас ни име не помиње. Тачно по непријатељским офанзивама, са све петокраком Саве Ковачевића на челу, могли сте оцртати границе РС и РСК.

Просто, велики дио српског колективног свјесног и несвјесног одређују и ствари које нас вежу за црвену петокраку. Ствари којима се поносимо. Али и за оне, којих се стидимо.

Не може петокраком да маше около свака шуша, пошто се зна да су Срби први устали, најславније битке главама нахранили, и побједу извојевали. 16. Крајишка и 5. Козарска бригада Војске Републике Српске и данас истичу у свом историјату да су 1991. године били настављачи традиције јединица из НОБ. А и јесу. Борили су се опет, против истог непријатеља, са истим обиљежјима.

На Голом отоку је било више "Црногораца" него Хрвата. Срби су, за петокраку, убједљиво били већина и у овом случају.

У оваквом процесу, стављања коначне тачке на превазиђену подјелу четника и партизана, не би одмогло да Милорад Додик врати Боже правде умјесто на брзину изгласаног шлагера, односно двоглавог орла умјесто блескастог "амблема" Српске. При том, да се сва знамења са петокраком на слободној територији чувају и пазе, обзиром да су српска.

Од данас је то, ако ништа, званично.



21 КОМЕНТАРА

  1. Данијелу се мора признати да пише колумне, за разлику од данас 90+% колумниста који себе тако лажно представљају и гдје је то увијек наручно мишљење, Данијел се упире увијек дати своје виђење, неку „из своје главе написати“. Проблем је што често оде превише у ширину, и ту се изгуби нит садржаја.

    Но ајд да напишем коју. У првом дијелу је Данијел направио грешку у старту, покушао је поимање спортских навијача утрпати у историјски и идеокошки калуп. Не иде то. Данас је велика, огромна већина навијача „вјечитих“ направила отклон и од Броза и од петокраке која је симбол те идеологије од које су направили отклон, неће се они бавити тим нијансама, четницима, партизанима, они су прихватили вољени клуб, и баш их брига ко га је формирао, што је ту у грбу и петокрака, или што су у питању Брозови близанци. То су навијачи.
    Што се тиче догађаја у Сплиту, то са спортом и нема везе.

    Баш као и уништавање споменика у лијепој њијевој, или пак фалсификовања историје, имају ту и проблем како тумачити историју, пардон повијест, да ли је устанак 1941-е у Србу и ширем простору Крајине, партизански, четнички или напросто срска буна, једино што им добро иде је ревитализација усташтва, у лијепој њијевој ништа ново.

    Што се тиче земље Русије, ту је ситуација замршена. Русија поновно покушава изградити мостове са бившим дијеловма руске империје, али мора прије тога и помирити властиту историју. А то као што знамо не иде лако.

    Што се тиче враћања неких химни, Данијелу је то онако пало на памет, неки сарказам у покушају.
    Но могли би, требали би, усвојити химну српског народа са ову страну Дрине. То може бити и „Боже правде“, зашто не, и то ни некакав уставни суд нити било ко не може оспорити.
    Но добро, доћи ће и та тема на ред.

  2. Дане, има смисла, та петокрака као слободарски знак у другом свјетском рату,све кад је већ усташка и домобранска дјеца неће,(част оним из хрватског народа који су одмах били против фашиста) нека остане као српски знак и трајна опомена да више никад српски војник не буде са два знака на капи.

    Да у будућности нема српског војника без светосавског грба Немањића-КОКАРДЕ на капи, ( кокарда, изведено из француског кокар-знак на капи),значи,званичном знаку на капи војске краљевине Југославије.

    Ово написах за ону комунистичку дјецу и унучад испраног мозга,многи су се освијестили, написах за оне наше који то тврдоглаво мисле, да су само партизани били добри.

    Такви (не)намјерно хоће да мисле да су краљеви војници у отаџбини, са све светосавским Грбом Немањића на капи, били нешто друго од њихових очева и ђедова, односно, да и они нису били борци за слободу свог народа.

    Тачно је, у обије војске су са тим знаковима били у огромној већини Срби, једина разлика је што су ту краљеву војску водили прави официри Срби, а партизанију водиле ватиканске џукеле попут титаге и Кардеља, (част изузецима).

    Знате, има оних који су рођени после рата, али кажу, “ курцу ти свирај, ја знам шта је било“, другим ријечима, што будали подастреш више необоривих чињеница, то горе по чињенице.

  3. У Београду, који је до проглашења Србије и Црне Горе 2003. године био главни град Савезне Републике Југославије, имате и Загребачку и Сарајевску улицу. Одмах крај жељезничке и аутобуске станице. (И) глупом доста.

    pa dobro imao odmah porde i Balkanska ulica …

  4. Србија и простор гдје претежно живе Срби на карти народа означени су као екс комунисти.
    Томе треба додати и то да у чувеном данском серијалу филмова “ банда олафсен“ када се најгоре наљутио главни лик каже своме помоћнику да је комуниста.
    Није ми јасно шта је смисао оваквог текста,ко брани Симићу да буде љубитељ зла и злочина?
    Петокраку на главу и на први следећи бал вампира,та идеологија зла је бесмртна.

  5. “Најновија, мало нетипична ватерполо утакмица на риви у Сплиту, показала је да се црвена звијезда са пет кракова доживљава искључиво као српско знамење.“

    Па није баш.
    И у овоме чекамо шта ће учинити Руси.

    http://rusk.ru/newsdata.php?idar=43894

  6. Ево, толико боли, да поштујем зеиса у неким наводима коментара, морам замолити разне лукасе да више не мисле?

    Немојте молим вас, пун ми је курац таквих Срба,извини лукас, таман да си „младић“, а не курчеви сајбер (С) србин?

    1. Немој само на лукаса

      Зеис је нацистичко говно.
      Бави се наком генетиком.

      Зато мој апел админисзратору

    2. Ne branim Zeisa.Simo hocemo li dopustati Lukasu da nam viri pod hale kako obavljamo intimno ciscenje auspuha?

      Da ih obojicu jednostavno ignorisemo?
      Ili je za tebe Lukas vrijedan spomena,pa tako i njegovo trabunjanje?
      Odredi se da znamo.

    3. Одредио сам се. Нисам рекао да не треба због нацизма критиковати Лукаса, него сам скренуо пажњу Лазаревићу да треба обојицу.

      Јел’ти сад јасно?

  7. Vjerovatno znas na koju kafanu mislim.Ako te bude put naveo u Sarajevo raspitaj se.Reci samo konobaru Jasse i sve ce ti ponoviti.

    Tako sam dogovorio.Uz obecanje da necu navoditi imena,jer ga vlasnik na to obavezuje.

    I samo jos ovo ,nije mu prvi put da tamo navraca.Vjerovatno nesto istrazuje..

    U zadnje vrijeme je paranoican,koda se boji tvog programa..

  8. Кад бих био циник ја бих, као што је газда-Дане прогласио црљену петокраку српским наслеђем, прогласио и црну униформу српским наслеђем.

    Гледам кретене-црнокошуљаше како весело славе тужни дан хапшења бесмртног Чиче.

    Мехтићу пичко, био си обећао да ћеш их забранити!

    1. Николу су опањкали на паради. Зато се не јавља данима.
      Не може сјести за компјутер.

Оставите одговор