Дачић званично предложио разганичење, али не зна линије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је разграничење званични приједлог Србије за разрешење косовског питања у дијалогу са албанском страном, али да још није одређено гдје би била линија разграничења.

уторак, фебруар 19, 2019 / 18:20

Дачић је новинарима у Београду рекао да идеја о разграничењу постоји као приједлог, али да није дефинисано гдје би била линија. Албанска страна и даље ћути на тај приједлог, колико се дало закључити из одговора министра спољних послова. Албанска страна још није одговорила, с обзиром да дијалога тренутно нема.

Казао је и да је предсједник Србије Александар Вучић у начелу дао идеју о разграничењу, да је то принцип и једини реалан начин да се дође до компромиса, али да се та идеја није разрадила у дијалогу.

"Кад је он почео да прича о томе, о разграничењу, да уопште желимо тако нешто, сви су скочили и напали га. До сада су постојале само две опције: или је Косово покрајина, или је независно, ни о чему другом се није говорило" – рекао је Дачић.

Упитан шта значи разграничење које је предлагао Вучић, Дачић је рекао да је то била само идеја која треба да дође на дневни ред и да се материјализује.

“Можда има и других идеја око којих може да се постигне компромис” – додао је Дачић.

Упитан где би било то мјесто, он је рекао: "“где се договоримо, где је прихваљиво и за једну и за другу страну"”.

Дачић је изјавио да је Сједињеним Америчким Државама највише стало да се на Косову дође до компромиса и трајног рјешења.

"Вашингтон је највише заинтересован да се настави дијалог између Београда и Приштине, више него Велика Британија и Немачка", рекао је Дачић, уз констатацију да су САД раније имале став да Србија мора признати независност Косова.



3 КОМЕНТАРА

    1. Janjevcu (katoliku) Dacicu, kao ni Dodiku ne bi smetalo, niti smeta „razgranicenje“ izmedju Srba i Siptara. I Hrvatima iz Hrvatske, pogotovo Stjepanu Mesicu ne bi smetalo to „razgranicenje“ sa Siptarima kada bi bilo na teritoriji Beograda.

Оставите одговор