Министар Рајчевић против преноса надлежности кроз Закон о електронској идентификацији

Нацрт Закона о електронској идентификацији и услугама повјерења електронских трансакција супротан уставним надлежностима – реаговање министра Рајчевића

среда, фебруар 13, 2019 / 21:47

На дневни ред 166. сједнице Савјета министара уврштена је тачка 2: Нацрт закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, чији је предлагач Министарство комуникација и транспорта БиХ.

Извршили смо анализу материјала, односно Нацрта Закона о електронској идентификацији и услугама повјерења електронских трансакција, те утврдили да Нацрт никако не би требао ићи у процедуру, јер је супротан уставним надлежностима.

Наиме, на страни 44 се налази мишљење Министарства финансија БиХ из кога се види да нису створени услови за слање Закона у процедуру и прецизно су образложени разлози. Такође, од институција Републике Српске, Агенција за информационо друштво Републике Српске је дала негативно мишљење. И ФБиХ је навела да је у процедури закон за Федерацију.

Република Српска је ово питање уредила сопственим прописима и има потпуну аутономију уређивања ове области у складу са уставним надлежностима.

У нацрту Закона се уопште не спомињу Република Српска, те квалификовани цертификати које издају органи Републике Српске, тако да се може десити да, ако прође овакав текст, да се потпно негирају цертификати које издају органи Републике Српске.

Имајући у виду све наведено, упућујем апел министрима из реда српског народа да утичу да се са дневног реда сједнице Савјета министара повуче наведена тачка, те да се са свим релевантним и стварно надлежним нивоима власти у БиХ усагласи прихватљив текст поменутог закона.



Оставите одговор