Докле је дошло: Транспаренси се брине за домаће произвођаче које МУП РС запоставља

Нас је од тога да се америчка организација сикира за домаћу текстилну индустрију (ИЗУЗЕТНО ПОХВАЛНО) још више изненадило да МУП РС наруџбу пише латиницом, обзиром да је једна од ријетких институција која још користи азбкуку у раду.

среда, фебруар 13, 2019 / 21:44

МУП Републике Српске расписао је тендер за набавку униформи вриједан 1.440.000,00 КМ, а услови за потенцијалне понуђаче скоро да су исти су као и код контроверзне набавке из 2017. године вриједне 5.850.000,00 КМ, подсјећа Транспаренси Интернатионал у БиХ.

То практично значи да би сага са произвођачима из Републике Српске могла добити нови наставак, јер набавка поново није подијељена у лотове, а техничке захтјеве мало ко од њих може да испуни.

Изглед панталона, шапки, мајица и кошуља до детаља је описан са приложеним визуелним приказима, детаљним описима карактеристика и позиција свих елемената на робама, те су дати детаљни технички захтјеви материјала, као нпр. постојаност боје на зној или на отирање, затезна чврстоћа, пХ вриједност воденог екстракта и сл. те методе испитвања за које није остављена могућност еквивалента. Дозвољена су одступања свега /- 5% од тражених.

Због тога су се више пута јавно бунили из Привредне коморе РС, јер такве материјале домаћи произвођачи нису могли набавити. На то се у МУП-у нису обазирали, тврдећи да припадници Министарства заслужују најбоље униформе, а посао вриједан 7.3 милиона КМ добила је тада фирма КМ ТРАДЕ из Високог која би и овај пут могла бити у значајној предност управо због материјала који се траже.

Такође, спорно је што набавка није подијељена у лотове, а то су представници удружења текстилаца истицали и прошли пут, јер су неки од них могли направити одређене дијелове униформи али нису могли реализовати комплетну набавку. Овај пут набавља по 2907 комада полицијских панталона, мајица кратких рукава и кравата, а набавља се и по 1938 комада кошуља дугих и кратких рукава. Набављају се и полицијске шапке, шешири и ципеле а уговор ће бити закључен само са једним понуђачем.

Понуђач који овај пут жели да се пријави мора имати искуство изради полицијских униформи у 2017. 2018. или 2019. години и бар један реализован уговор вриједан најмање 480.000,00 КМ без ПДВ-а.

Такође се тражи да понуђачи доставе узорке, опис и фотографије за све дијелове полицијске униформе у форми мини каталога, који се састоји од јасних фотографија у боји, сваког дијела полицијске униформе, приказан у минимално три позиције

Рок за пријаву је 29.03.2019. године.



Оставите одговор