Секретаријат за избјеглице: Пријавите имовину у Ефбиху

В.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац разговарао је са предсједником Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица Републике Српске Игњатом Симићем о положају Срба у Федерацији и регистрацији непокретности у ФБиХ.

среда, фебруар 13, 2019 / 21:01

Штрбац је рекао да Републички секретаријат за расељена лица и миграције, у складу са новим Законом о републичкој управи, наставља реализацију свих активности које је раније обављало Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, а самим тим и дужности из Протокола о сарадњи којим су формиране канцеларије за пружање стручне правне помоћи за регистрацију непокретности у ФБиХ.

"Приватна имовина је неприкосновена и једно од основних људских права је да се власницима имовине омогући укњижење некретнина," изјавио је Штрбац.

Он је додао да канцеларије постоје у Бијељини, Зворнику, Невесињу, Источном Новом Сарајеву, Мркоњић Граду и Бањој Луци, те је апеловао на грађане, који посједују имовину на простору ФБиХ, да се јаве у једну од канцеларија, како би добили правну помоћ за регистрацију некретнина.

Симић је Штрбца упознао о проблемима с којима се суочавају Срби на простору Федерације, те о активностима Савеза удружења на пружању помоћи повратницима и расељеним лицима.

Он је рекао да би било добро да постоји реципроцитет по питању остварења права повратника у ентитетима, те да би Срби у ФБиХ били и више него задовољни када би имали услове које имају хрватски и бошњачки повратници на простору Републике Српске.

Саговорници су се сложили да је у предстојећем периоду потребно наставити досадашњу успјешну сарадњу Секретаријата и Савеза, како би се обезбиједили што бољи услови за српске повратнике на простору ФБиХ.



Оставите одговор