Џафер-ага: Хрватска се мијеша у унутрашња питања БиХ

Вијест о усвајању Декларације Хрватског сабора о положају хрватског народа у БиХ, није могло проћи без саопштења члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића. Шта чека Комшић?

петак, децембар 14, 2018 / 17:54

Усвајањем Декларације о положају хрватског народа у БиХ, Хрватски сабор се грубо мијеша у унутрашња питања и исказује непоштовање суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине.

Као потписница Дејтонског мировног споразума, Република Хрватска је дужна у потпуности поштовати суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине и суздржати се од било каквих акција које би довеле у питање ове вриједности.

Усвајањем Декларације, којом се третирају питања измјена Устава и закона Босне и Херцеговине, актуелна власт Републике Хрватске крши обавезе које је преузела потписивањем Дејтонског мировног споразума.

Босна и Херцеговина поштује суверенитет Републике Хрватске и право Хрватског сабора да уређује унутрашња питања Републике Хрватске, не мијеша се у та питања, те очекује једнак однос и од актуелних власти Републике Хрватске према Босни и Херцеговини. Институције Републике Хрватске не могу рјешавати унутрашње односе у Босни и Херцеговини. Институције Босне и Херцеговине ће рјешавати самостално и суверено сва питања унутрашњег уређења Босне и Херцеговине.

Позивам званичнике Републике Хрватске да добро промисле о свом односу према Босни и Херцеговини. Ако се настави овакав тренд мијешања у унутрашње послове Босне и Херцеговине и тренд избјегавања рјешавања отворених питања, као што су граница, имовина и друга, неминовно ће доћи до удаљавања у односима. То би било противно интересима обје државе.



Оставите одговор