Први извјештаји и закључци Предсједништва тзв. БиХ: Хрватска и (остатак) ЕУ

Предсједништво БиХ на 1. редовној сједници усвојило Закључак о проведби Анекса Г Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ и активности на заштити и поврату имовине из Босне и Херцеговине која се налази у Републици Хрватској

среда, децембар 12, 2018 / 16:29

Предсједништво БиХ задужује Министарство спољних послова БиХ да упути ноту генералном секретару Организације Уједињених нација, као депозитару Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ, којом га обавјештава о кршењу Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ од стране Републике Хрватске.

Задужује се шеф Преговарачког тима БиХ у Сталној заједничкој комисији виших представника држава насљедница бивше СФРЈ да затражи одржавање ванредне сједнице Сталне заједничке комисије због кршења Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ од стране Републике Хрватске.

Предсједништво БиХ задужује Савјет министара БиХ да Предсједништву БиХ достави извјештај о активностима које су, слиједом Закључка Савјета министара БиХ са 148. редовне сједнице, одржане 3. јула 2018. године, и Закључка Предсједништва БиХ, са 49. редовне сједнице, одржане 3. јула 2018. године, предузете како би се обезбиједили заштита и поврат имовине физичких и правних лица из Босне и Херцеговине и имовине Босне и Херцеговине која се налази у Републици Хрватској.

Задужује се Правобранилаштво Босне и Херцеговине да у вези рјешавања имовинско правних односа између БиХ и Хрватске, у погледу примјене Анекса Г Споразума о сукцесији бивше СФРЈ, координише са ентитетским агенцијама за приватизацију све активности према органима у Републици Хрватској, које се тичу заштите имовине из Босне и Херцеговине, те да о томе доставља извјештај Предсједништву Босне и Херцеговине сваких 6 (шест) мјесеци.

Предсједништво БиХ, ради заштите имовине из Босне и Херцеговине која се налази у Републици Хрватској, задужује Правобранилаштво БиХ да се утврде модалитети за покретање апелација према Уставном суду Републике Хрватске којом се оспорава уставност Закона о располагању државном имовином у Републици Хрватској и одговарајуће уредбе, које служе као правни основ за забрану уписа имовине Босне и Херцеговине у одговарајуће земљишне књиге на стварног власника из БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ ће упутити писмо предсједници Републике Хрватске Колинди Грабар-Китаровић и предсједнику Владе Андреју Пленковићу, да се Споразум о сукцесији бивше СФРЈ са свим својим анексима, у својству међународног уговора мора примјењивати у складу са међународним правом, као правни акт који има предност у односу на све домаће прописе, те у складу са њим, извршити поврат све имовине Босне и Херцеговине у Републици Хрватској, уз обавезан упис у земљишне књиге на стварне власнике.

ИЗЈАВА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БИХ

Полазећи од чињенице да је Босна и Херцеговина 15. фебруара 2016. године поднијела Захтјев за чланство у ЕУ, те да је Савјет ЕУ за опште послове 20. фебруара 2016. године одлучило да проведе поступак утврђен чланом 49. Уговора о Европској унији;

Опредијељени да поштујемо одредбе Устава Босне и Херцеговине и Дејтонског мировног споразума, уставну структуру и надлежности свих нивоа власти у Босни и Херцеговини, уважавајући примјену усвојеног Система координације процеса европских интеграцијa у Босни и Херцеговини;

Подсјећајући да Босна и Херцеговина дијели заједничке вриједности, историју и културно наслијеђе са државама ЕУ;

Изражавајући пуну приврженост начелима и вриједностима на којима се темељи ЕУ;

Потврђујући да је чланство у ЕУ стратешки спољнополитички приоритет и циљ Босне и Херцеговине;

Имајући у виду обновљени и оснажени приступ ЕУ Босни и Херцеговини, усвојен на састанку Савјета ЕУ за иностране послове 15. децембра 2014. године;

Цијенећи појачани ангажман и подршку ЕУ, садржане у документу Европске комисије "Кредибилна перспектива проширења и појачан ангажман Европске уније на Западном Балкану", објављеном 6. фебруара 2018. године;

Поздрављајући чињеницу да је на Самиту ЕУ и држава Западног Балкана, одржаном 17. маја 2018. године у Софији, потврђена европска перспектива држава Западног Балкана и препозната њихова посвећеност европским вриједностима и принципима;

Имајући у виду опредијељеност свих политичких субјеката у Босни и Херцеговини за убрзање процеса интеграције Босне и Херцеговине у ЕУ;

Истичући значај политичког момента након Општих избора у Босни и Херцеговини;

Ми, доље потписани чланови Предсједништва Босне и Херцеговине:

-Изражавамо посвећеност проведби Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Босне и Херцеговине.

-Изражавамо спремност да, у складу са Копенхагеншким и Мадридским критеријумима, радимо на провођењу економско-социјалних реформи, јачању владавине права, борби против корупције, реформи јавне управе и унапређењу административних капацитета за преузимање правне стечевине ЕУ.

– Изражавамо опредијељеност да се до 31. децембра 2018. године доставе одговори Босне и Херцеговине на додатна питања Европске комисије у поступку припреме мишљења о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ.

-Очекујемо позитивно мишљење Европске комисије (авис) о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ и позитивну политичку одлуку Савјета ЕУ о додјељивању кандидатског статуса Босни и Херцеговини током 2019. године.

-Сматрамо да би додјељивање кандидатског статуса дало снажан подстрек провођењу свих реформи неопходних за испуњавање критерија за чланство у ЕУ.

-Изражавамо опредијељеност да током нашег мандата допринесемо убрзању реформских процеса с циљем да Босна и Херцеговина што прије након додјеле кандидатског статуса започне приступне преговоре за чланство у ЕУ.

-Позивамо све државе чланице и институције ЕУ да наставе пружати подршку провођењу реформи у процесу интеграције Босне и Херцеговине у ЕУ .

Предсједништво БиХ сазива Предсједништво СФРЈ

Предсједништво БиХ је примило к знању Извјештај Вијећа министара БиХ о активностима у оквиру процеса европских интеграција БиХ и Информацију о стању у области миграција у БиХ у вези с повећаним приливом миграната у БиХ.

Предсједништво БиХ позват ће предсједницу Републике Хрватске Колинду Грабар –Китаровић, предсједника Републике Србије Александра Вучића,предсједника Црне Горе Милу Ђукановића, предсједника Републике Словеније Борута Пахора и предсједника Републике Македоније Ђорђа Иванова у званичну посјету Босни и Херцеговини.

Предсједништво БиХ је одобрило приступање Цомпацт-Споразуму о сузбијању сексуалне експлоатације и злостављање између Босне и Херцеговине и генералног секретара УН-а.

Донесене су одлуке о прихватању Амандмана 1 на Споразум о гранту подршке ЦХП између Развојне банке Вијећа Европе (ЦЕБ) и Босне и Херцеговине у вези са Регионалним стамбеним кредитом – ЦХП БиХ-1 (2016), Споразума о зајму (Додатно финансирање за пројекат енергетске ефикасности) између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој и Споразума о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина за 2017. годину између Европске комисије, Владе Републике Србије и Босне и Херцеговине.

Предсједништво БиХ је одобрило закључивање:

  • Меморандума о разумијевању између Агенције за сигурност хране БиХ, Уреда за ветеринарство БиХ, Управе БиХ за заштиту здравља биља, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ, Владе Брчко Дистрикта БиХ – Одсјек за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Федералне управе за инспекцијске послове Федерације БиХ, Републичке управе за инспекцијске послове Федерације БиХ, Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, Инспектората Брчко Дистрикта БиХ и Чешке развојне агенције, Централног института за надзор и контроле у пољопривреди, Брно, Државног ветеринарског института, Праг, у вези с имплементацијом пројекта "Унапређења система сигурности хране у Босни и Херцеговини у оквиру развојне сарадње између Републике Чешке и Босне и Херцеговине",
    -Меморандума о разумијевању између Министарства вањске трговине и економских односа БиХ и Министарства културе и туризма Народне Републике Кине о олакшавању групних путовања кинеских туриста у Босну и Херцеговину,

Предсједништво БиХ је донијело одлуке о приступању Конвенцији Вијећа Европе о кинематографској копродукцији (ревидирана) и Измјенама и допунама Анекса Конвенције о идентификационим документима помораца (ревидирана).Донесена је одлука о прихватању Анекса В Споразума између Босне и Херцеговине и Краљевине Норвешке о финансирању пројекта у корист правосуђа и/или судова и тужилаштва у Босни и Херцеговини.

Предсједништво БиХ је прихватило покровитељство међународне инвестиционе конференције Сарајево Бусинесс Форум, која ће се одржати у Сарајеву од 17.до 18. априла 2019. године.





Оставите одговор