Оправдано и нормално: Ђокић подржава заставника Додика

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ за истицање симбола Републике Српске у свим просторима у институцијама БиХ у којима раде изабрани представници из Републике Српске сасвим оправдан и нормалан.

среда, децембар 12, 2018 / 15:25

Сматрамо да је питање симбола од изузетног значаја за сваки народ и ентитет у БиХ и не видим ни један разлог да некоме сметају симболи Републике Српске која је дио друштвене структуре БиХ установљене Дејтонским мировним споразумом, рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да је ентитетска организација БиХ безброј пута потврђена, те да је самим тиме и право на истицање симбола ентитета легално и легитимно право.

Очекујемо од господина Додика, али и од свих других изабраних функционера из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, будућем сазиву Савјета министара БиХ и сваком другом мјесту гдје сједе и раде представници из РС да буду упорни и да захтјевају да се истакну симболи РС у свим просторима у заједничким органима БиХ, рекао је Ђокић.

Он је додао да ову иницијативу треба да слиједи хитно доношење или измјене и допуне Закона о застави БиХ којим би се уредило ово питање јер не постоји ни један разлога да било коме у БиХ сметају симболи народа или ентитета.

Надам се да смо дошли до тог нивоа културе у нашим политичким односима да нам различитости не представљају сметњу, него напротив да буду наше богатство, закључио је Ђокић.



14 КОМЕНТАРА

  1. Сад се сјетио “мали Перица“. Као и многи додворава се предсједавајућем Предсједништва БиХ, г. Додику. Сви сад паметни, одједном постали велике српске патриоте и схватили да су симболи РС важни. Треба се договорити и донијети нови Закон о грбу, застави и химни БиХ. Кад се такав закон донесу и за њега гласају посланицин из РС у оба вијећа ПС БиХ, онда се може говорити гдје ће и како стајати заставе ентитета у зградама заједничких институцијама БиХ. Садашња застава и грб БиХ ништа не симболизују и реално нису ничији, осим што је жута боја и звјездице некакав наводни симбол ЕУ. Застава БиХ треба да буде у три хоризонталне боје исте висине поредане овим редом: црвена, плава и зелена у омјеру 3:2 дужина према висини. Грб БиХ не симболизује ништа и треба га промијенити и израдити тако да сви у БиХ знају да је то грб БиХ и да исти симболизује макар три конст. народа. Садшња химна је непозната за 90 % становника у БиХ, нико је не зна, нема текста, нико не устаје кад се иста изводи. Кад се све наведено уреди законом, онда РС вратити изворну српску химну ‘Боже правде“, грб Немањића и садашњу тробојку. Непотребна је била одлука Уставног суда БиХ око симбола РС. Симболе РС истицати у РС у складу са законом РС, а мале заставе РС могу бити само заједно са новомзаставом БиХ постављене у кабинетима предсједавајућег Предсједништава БиХ и Савјета министара, министара, замјеника министара и директора самосталних управних организација из реда српског народа, кад су и док се налазе на тим функцијама.

  2. Додиково инзистирање да застава Српске буде присутна у просторијама гдје ће радити предсједништво БиХ, и на тај начин преко најважнијег симбола и Српска буде „видљива“ је и разумљиво и оправдано.

    И сви би из Српске требали, морали то подржати. Друга је ствар да ли је реално и да се то оствари (није, глупо је очекивати да то прихвате они који негирају Српску и не пропуштају прилику да упуте коју пакосну или увредљиву на рачун Српске, а зграда предсједништва је ипак на њиховој територији, ту они могу како хоће и како им ћеиф), али ту би сви Додика морали подржати, посебно је важно да подршку дају политички опоненти, тим би то све добило на снази. Имају стотину других повода да ударају по Додику, но овдје би га морали подржати. Ту ми нису јасни они из Српске који подругљивим коментарима, твитовима и под*ебавањем посредно дају подршку онима који ниподаштавају Српску, За кога ти навијају?.

    Морам допунити Тодора. У федералном Сарајеву имају обичај рећи „сви БХ патриоти то неће прихватити“ (или то ће подржати, зависи већ на који млин се наводи).
    Ово „БХ патриоти“, мислим лијепо звучи, али појам БХ патриота је оксиморон, жешћи. Тако нешто не постоји (постојао је један, и тај је умро 2012-е).
    Управо однос према државним симболима то доказује. БиХ је основне државне симболе наметнуо, фебруара 1998-е неки дрипац Вестендорп.
    У историји је свашта забиљежено, имали смо окупација, угњетавања, поробљавања, и примјера октроисаних устава, протектора који су свакојаке науме спроводили, свега, али да некој земљи или административној јединици, страни чиновник наметне основне државне симболе, заставу и грб, такво понижење за неку земљу никад није забижељено.
    И нико да дигне глас против тог понижења (а БХ патриота би морао дићи), напротив, те наметнуте симболе глорификују водећи се ставом, нема везе што је то наметнуто, важно је мало гурати прст у око Србима.

    И сада имамо ситуацију да ти који су прихватили такав понижавајући третман, да им страни чиновник одређује симболе, сада се свим силама опиру науму да се и застава Српске нађе у просторијама предсједништва.
    Апсурдно и прилично идиотско понашање, но како написах, тим типовима је једина водиља пакостити Србима, па колико успију.

    1. Znaci pajdo, ako sam te dobro razumio, svi trebamo podrzati Dodika, iako znamo da je to sto radi nerealno..da te citiram:
      „И сви би из Српске требали, морали то подржати. Друга је ствар да ли је реално и да се то оствари (није, глупо је очекивати…“

      Izvini me rodjace, ja ne mogu na ovaj nacin funkcionisati, pa me ubij
      Da podrzavam nesto za sta znam da je nerealno?
      Pa ja to ne mogu cak ni u ulozi oca, muza, brata, sina…a kamoli da sam politicar.
      Znas li pajdo jednu od definicija politike? Kaze se: politika je umjece moguceg..

      A sta nas politicar No1 radi, i u cemu ti nas sve zoves da ga podrzimo?
      Radi (po samoj tvojoj tvrdnji, sa kojom se slazem) nerealno

      Mislim, svaka ti cast, pajdo.. Ja bih stvarno volio da te upoznam.. Da me prosvijetlis..Mozda sam ja stvarno toliko tup pa ne kontam..Mozda ima nesto izmedju redova..nesto sto ja ne kontam, a mogli bi mi biti od pomoci u zivotu…

      A mozda je jedina razlika izmedju mene i tebe sto ja ne jedem budzetski hljeb, i nemam vajde od namjestenih tendera…

    2. О себи не пишем (а ако те баш сврби, не једем буџетски хљеб, немам вајде од намјештених тендера), нити ћу се коме правдати, о мени нека кажу они који ме познају и они који читају моје постове по порталима и форумима разним.

      Вјерујем да сам у посту био јасан. Имамо у овој државној заједници оне, прије свега бошњачку политичку елиту, у чијим главама рат није завршио и који држе у мобилности умове својих бирача. Са таквима доћи до „могућег“, подразумијева да буде на штету Српске.

      Како ће се поставити Срби изабрани у заједничким институцијама, бити пасивни и заузети одбрамбени гард на сталне насртаје (па и преко бројних апелација пред УС БиХ) на Српску, или бити ти који ће отварати теме (попут ове), имати иницијативу, ствар је избора српских представника.
      По мени, у околностима када су ти који мисле рђаво Српској незајажљиви у својим наумима (и њима не смета ако и сто пута неки њихов наум не прође, провуку „то за сада није реално“ са нагласком на ово „за сада“) да девастирају Српску, бити пасиван и стално држати одбрамбени гард је погубна оријентација.
      Некад морате и таласати, покретати нереалне иницијативе, како би у позадини приче остварили ситни чар, мање-више то сви раде, и кудикамо озбиљнији играчи, превејанији дипломате, политика има своја правила, но то је већ друга тема.

      Да се вратимо теми, тексту. Да ли сматрамо да је у реду да и застава Српске (а Додик као Додик нема никакве политичке вајде од тог инзистирања, има штете јер ће му неки политички опоненти приписивати поразе и то набијати) буде у просторијама предсједништва приликом редовних радних обавеза. Сматрам да би свако из Српске требао то подржати. И у чему је проблем да се то подржи? И опозиција.

      Ако ти тако не функционишеш, кога брига. Ниси политички фактор, немаш одговорности (као ни ја), за разлику од политичара који имају одговорност, и који би морали гледати добро Српској, па и да кроз ову иницијативу буде „видљива“.

    3. Gledaj, apsolutno se slazem sa konstatacijom da nam komsije ne zele dobra i spremne su i na najmanjim sitnicama da proguraju svoje. I tacno je da su nezajazljivi. I jos je tacnije da je drzati odbrambeni gard pogubna kombinacija. Ne potvrdjujem ovo napamet, radio sam s njima u zajednickim institucijama i znam kako to ide

      Ono u cemu se ne slazem da ja Dodik treba instisira na realnijim stvarima i bitnijim..za koje ima uporiste da insistira, kao npr predstavljanje Srba u Domu naroda FBiH, ili konstitutivnost Srba po kantonima, njihov procenat u kantonalnim sluzbama i slicno

      Vrsiti pritisak na realnim stvarima da bi ostvario svojustupak na drugom mjestu. Uzecu za primjer Siptare. Primjetio si kako su odigrali sa ovim 100% carinama… genijalno.. Ljudi donijeli odluku, realno je donijeli.. i sad im EU predstavnici daju ustupke. (Druga je stvar sto oni odbijaju jer nisu zainteresovani za ustupke, ali algoritam dizanja tenzije je jasan)

      Meni je jasno zasto Dodik dize tenziju oko nerealne trivijalne stvari. On to radi ne da bi dobio neki ustupak, ne da bi se rijesilo neko drugo pitanje, ne da bi kupio vrijeme zbog necega.
      On insistira na ovome da bi se pokazao kao veliki Srbin. E vidis pajdo, zbog takvih praznih Srbovanja koji na kraju ne rezultiraju nicim osim onim: Jes’ vidio sta sam im rek’o, mi smo i dovedeni u poziciju da, nakon sto su nas turci godinama na ovu foru hvatalu u Sarajevu, svake godine imamo jedno veliko 0 od tih pokusaja nerealnih zahtjeva, umjesto da smo radili onako kako Siptari rade
      Umjece moguceg se ne odnosi na tvog politickog protivnika ( u ovom smislu komsije iz Federacije, nego da tvoju mogucnost da realno ostvaris svoje interese

      Na kraju, nemas se ti meni sta pravdati..nisam ja napisao nista optuzujuce, niti mi je to bila namjera. U krivu si ako mislis da ne pises o sebi. Ne postoji covjek koji moze odijeliti sebe od svog pisanja (ili bilo kog drugog svog dijela). Tvoje pisanje govori o tebi, kao i moje o meni
      Mene je vise, u formi retorickog pitanja, zainteresovalo da li me smatras tolikim pajserom da ne primjetim tvoje konstantno opravdavanje ovog i drugih poteza vlasti.
      A Srbima sve gore,..doduse samo pojedinim i samo vecini

    4. Нисам прочитао пуно твојих постова, но тврдња ти је бесмислена (не сматрам ја тебе пајсером, него се ти својим „дубокоумним“ закључцима упиреш бити пајсер, додуше има пар таквих који кампују на овом порталу, са разликом да се ти не упиру, није до њих), 95+% текстова из дневне политике и везаних за власт игноришем, коментаришем само оне који су изложени нападима и изругивању федералног Сарајева или оних у Српској који су на тој таласној дужини.
      На такве пакосне и заједљиве атаке морам коју написати, па коме смета, није мој проблем.

      О нечијим (конкретно Додиковим) мотивима и шта је у нечијој глави можемо нагађати, некад убодемо, некад не. Ако је ова иницијатива пуко србовање, то је и „зицер“ за опозицију да поправи политички рејтинг. Но прво морају подржати тај захтјев, и ту иде ? да ли они то смију, од оних пред којих имају ибавезу због „подршке“ протеклих година.

      Што се тиче Албанаца они имају менторе који знају како играти ту игру, паралелно ти исти ментори су овладали медијским простором у Србији, роваре и деструктивно дјелују. Јебена је то игра, наравно, можемо се на Албанце (само у овом случају) угледати.

      Наравно да има још ствари гдје се може (мора) имати иницијатива, представљање Срба (и непопуњеност клуба Срба, и попуњеност тог клуба Србима „по потреби“) у ДН ефбиха, и конститутивност Срба у 5 кантона и друга питања.
      Ту се и мора паметно радити. Јер ако та питања пренесемо да се о њима расправља на нивоу БиХ, губимо аргумент да се на нивоу државне заједнице расправља и о питањима (рецимо питање имена језика у неким школама у Српској) која су искључиво у надлежности Српске. И само покретање апелације пред УС БиХ знајући да ће у оваквим околностима свака одлука бити на штету Срба (а када суд донесе одлуку/пресуду, то је за вијек вјекова), ? је колико је исправно.
      Но, одосмо од теме, биће прилике коју о томе написати.

    5. Pajdo, ja uglavnom koristim kolokvijalne izraze ovdje..tako da ne ocekujem od tebe razumjevanje istih jer su namjenjeni moze biti uzoj publici

      Sto se tice Dodikovih motiva, oni su kroz njegovo vladanje zadnjih 12 godina jasni, barem meni. Baraba srbuje 12 godina, a vajde imaju sami pojedini. Srbi nemaju vajde od toga, ne vidim zasto bi njegovo srbovanje na BH nivou bilo sta promjenilo

      Ne kapiram zasto mi pominjes opoziciju i eventualno njihovo poentiranje. To je jedina bagra koju mrzim vise od SNSD sekte
      I ovdje nije stvar ko poentira..ovo je bh nivo i tu treba Srpska da poentira..Sa ovom lakrdijom oko zastave nece poentirati, naprotiv.

      Lakrdiju ne treba podrzavati jer od nje vajde nema.
      Kad Mile krene sa ozbiljnim stvarima, tu se moze traziti podrska opozicije\

      A jesam sit srbovanja..nista mi mrze nema, nego kad 2 ili vise Srba srbuju…

  3. Dzemo voli dzem

    Dzemo voli dzem, Dzemo
    (7x)

    Dzemo voli dzem

    Can’t touch this

    Ovo je hit o zastavnik Dzemu
    i njegovom fizioloskom problemu
    u njegovoj jedinici znao je svako
    da mu organizam zahtjeva slatko

    Uvece kad vojska i oficiri
    pozdrave zastavu i odu da spavaju
    njega zeludac, probavni trakt
    i crijeva pocnu da uznemiravaju

    Dzemo voli dzem, Dzemo
    (7x)

    Dzemo voli dzem

    Can’t touch this

    Zastavnik Dzemo dezura al’ se brine
    sto nemoze da zaspe od ljute kiseline
    srecom je zastavnik Dzemo zaduzio
    rezervne kljuceve od kantine

    Usunja se i krene gozbu da sprema
    poredja desetak tegli od dzema
    skine sapku, uzme kasiku
    i nema za Dzema vise problema

    Ref. 2x
    Zastavnik Dzemo
    celicna krila nase armije
    Dzemo voli dzem, Dzemo
    Dzemo voli dzem

    Zastavnik Dzemo
    sve pusti u grad kad se napije

    Izgubila sve sam bitke
    al’ jos vodim rat

    Zasto regrut vrsak ima
    da se koka igra s njima
    stara kuka, pitala fazana
    tuzna ptico, kol’ko brojis dana

    Dzemo voli dzem, Dzemo
    (3x)

    Dzemo voli dzem

    Ref. 6x

    Zastavnik Dzemo

  4. FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA RS: Igoru Dodiku dodijeljen posao od 800.000 KM
    Objavljeno: 14.12.2018. u 23:04h
    Za godinu dana Dejan Kusturić sa čela Fonda zdravstvenog osiguranja RS sa „Prointerom“ sklopio četiri ugovora vrijedna 1,9 miliona KM. Prošlogodišnji računari koštali 150.000, godišnje održavanje sistema 674.000, ovogodišnji računari i oprema 260.000, a opremanje “data centra” novih 800.000 KM.

Оставите одговор