5,69 одсто више КМ од индиректних пореза

У првом кварталу ове године наплаћено је, по одбитку поврата, 1,097 милијарди КМ индиректних пореза, што је за 5,69 одсто више него у истом периоду прошле године, показује прелиминарни извјештај Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ. У овај постотак укључено је и око 13,9 милиона КМ наплаћених прихода који су остали неусклађени након усклађивања уплата […]

четвртак, 5 маја, 2011 / 10:22

У првом кварталу ове године наплаћено је, по одбитку поврата, 1,097 милијарди КМ индиректних пореза, што је за 5,69 одсто више него у истом периоду прошле године, показује прелиминарни извјештај Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

У овај постотак укључено је и око 13,9 милиона КМ наплаћених прихода који су остали неусклађени након усклађивања уплата на Јединственом рачуну по поднесеним пријавама, наводи се у билтену Одјелења за макроекономску анализу УИО БиХ.

И поред одређених неповољних кретања, у првом кварталу је забиљежен наставак позитивног тренда из четвртог квартала прошле године, кретање наплаћених прихода од ПДВ-а у првом кварталу ове године је у веома слично кварталној шеми кретања укупних прихода од индиректних пореза с обзиром на доминантан удио ових прихода у укупним приходима.

Тако су приходи од ПДВ-а коначно, први пут након избијања кризе, достигли приходе из преткризне 2008.године. Наплату прихода од ПДВ-а оптерећују растући поврати, гдје су захтјеви за поврат ПДВ-а у порасту, а негативни ефекти су додатно појачани преносом захтјева за поврат из прошле у ову одину.

Пренесени поврати су умањили нето ПДВ у првом кварталу, али су истовремено повећали суфицит фискалне прошле године.

Ефекти пренесених поврата на раст нето ПДВ-а у првом кварталу ове године, у односу на исти квартал прошле године, износе минимално 3,2 индексна поена.

И поред екстремно високе мјесечне наплате прихода од акциза у марту, први квартал ове године је у цјелини донио смањене приходе од акциза, на првом мјесту акциза на цигарете и путарине, али и стагнацију прихода од акциза на нафтне деривате.Оставите одговор