500 људи ухапшено у Куала Лумпуру

Малезијска полиција ухапсила је више од 500 људи у пријестоници у покушају да спријечи масовне антивладине демонстрације против премијера Наџиба Разака. Очевици кажу да је полиција употријебила сузавац против демонстраната у центру Куала Лумпура док су узвикивали "Нека дуго живи народ" и "Реформе". Полиција је саопштила да је 514 људи ухапшено. Исти извор наводи да […]

субота, 9 јула, 2011 / 11:52

Малезијска полиција ухапсила је више од 500 људи у пријестоници у покушају да спријечи масовне антивладине демонстрације против премијера Наџиба Разака.

Очевици кажу да је полиција употријебила сузавац против демонстраната у центру Куала Лумпура док су узвикивали "Нека дуго живи народ" и "Реформе".

Полиција је саопштила да је 514 људи ухапшено.

Исти извор наводи да је неколико људи задобило повреде због сузавца, али полиција није о томе дала информације. Полиција је против окупљених на главној аутобуској станици употријебила водене топове.

"Боримо се за слободне и фер изборе. Влада користи моћ, ми користими наша права, ми ћемо на крају побиједити“,рекао је Амбига Сринвасан, шеф групације Берсих, која је организовала протесте.

Ова група је најавила да ће довести десетине хиљада људи у центар града и тражити изборне реформе, што би могле бити највеће антивладине демонстрације од када је смјена Анвара Ибрахима са мјеста премијера 1998. године довела до насилних уличних протеста.

Уколико се нађе под притиском народа Наџиб ће можда одгодити пријевремене изборе и стопирати реформе као што су укидање субвенција за гориво и примјена акционог програма за већинске Малајце.

Избори не би требало да буду одржани прије 2013. године, али аналитичари кажу да ће Наџиб вјероватно тражити пријевремени мандат након убрзаног економског раста 2010. године.

Улични протести су ријетка појава у овом земљи на југоистоку Азије, а страни инвеститори су забринути да би политички немири могли успорити економске реформе које се виде као виталне за привлачење