4 200 мировњака у спорну област Судана

Савјет безбједности УН усвојио је резолуцију о слању 4.200 мировњака из Етиопије у спорну суданску област Абјеи, која се налази на граници између сјеверног и јужног дијела земље, у покушају да ублажи тензије уочи проглашења независности југа Судана 9. јула. Петнаест чланица Савјета безбједности једногласно је усвојило резолуцију о слању мировних трупа које ће надгледати […]

уторак, 28 јуна, 2011 / 09:58

Савјет безбједности УН усвојио је резолуцију о слању 4.200 мировњака из Етиопије у спорну суданску област Абјеи, која се налази на граници између сјеверног и јужног дијела земље, у покушају да ублажи тензије уочи проглашења независности југа Судана 9. јула.

Петнаест чланица Савјета безбједности једногласно је усвојило резолуцију о слању мировних трупа које ће надгледати повлачење војника сјеверног Судана који су 21. маја окупирали Абјеи, приморавајући више од 100.000 људи да избјегну на југ.

Сјевер и југ Судана споре се око Абјеиа, а 20. јуна у етиопској пријестоници Адис Абеби је, уз посредовање Афричке уније, постигнут мировни споразум о демилитаризацији те територије.

Амбасадор Судана у УН Дафа-Ала Елхаг Али Осман изјавио је да ће се снаге сјевера повући чим стигну етиопске мировне снаге.Оставите одговор