3. јула обиљежавање 69 година од Битке на Козари

Припреме за обиљежавање 69 година од Битке на Козари, које ће бити одржано у недјељу, 3. јула на Мраковици приводе се крају, а очекује се присуство званичника Републике Српске и око 5 000 грађана, рекао је предсједник Подоодбора за обиљежавање значајних историјских догађаја РС Велимир Дуњић. Програм обиљежавања Битке на Козари, у организацији Одбора Владе […]

петак, 1 јула, 2011 / 20:06

Припреме за обиљежавање 69 година од Битке на Козари, које ће бити одржано у недјељу, 3. јула на Мраковици приводе се крају, а очекује се присуство званичника Републике Српске и око 5 000 грађана, рекао је предсједник Подоодбора за обиљежавање значајних историјских догађаја РС Велимир Дуњић.

Програм обиљежавања Битке на Козари, у организацији Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, почеће у 9.30 часова у вили Мраковица.

У 10.00 часова биће служен парастос на Спомен-крсту, у 10.45 часова положено цвијеће на Централном спомен обиљежју, а у 11.15 часова планирано је обраћање званичника.

"Дионица пута Козарац – Мраковица је проходна и за сада имамо потврду доласка више од 20 аутобуса из петнаест околних општина, као и доласку највиших званичника РС", рекао је Дуњић новинарима у Бањој Луци.

Предсједник СУБНОР-а Благоје Гајић рекао је да је ово историјски догађај који се обиљежава сваке године, истичући да је 1941. година била бурна и да су у њемачкој окупацији Југославије највише страдали Срби, Јевреји и Роми.

"На Козари је 1941. године био слободан простор и врло се брзо развијао народноослободилачки покрет. Од бројних чета и група формиран је козарски одред, а први командант тог козарског одреда био је доктор Младен Стојановић" рекао је Гајић.

Према његовим ријечима, након тога су формиране крупне јединице народноослободилачке војске на Козари и то три батаљона и Пролетерска партизанска козарска чета, а даљим развојем борбе формиране су и пролетерске бригаде.

У прољеће 1942. године партизани су ослободили територију од ријеке Саве на југу до планина Козаре и Грмеча. Њемачке и усташке власти организовале су офанзиву да униште покрет. Након битке у ноћи 3. јула 1942. године неке партизанске јединице пробиле су обруч, али је главна група сљедеће ноћи опет остала опкољена и углавном је уништена. Само неколико стотина бораца са дијелом становништва пробило је обруч и успјело да се извуче према планини Грмеч. Велики број оних који се нису могли провући кроз обруч пали су у руке усташама и Нијемцима и тада су почињени велики злочини над њима.