23. јануар, Дан Српске у Штутгарту

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да је овогодишње обиљежавање Дана и крсне славе Републике Српске у Штутгарту веома значајно, имајући у виду прошлогодишњи насртај и покушај Уставног суда БиХ да ограничи обиљежавање овог датума. Он је нагласио да, осим организације прославе 9. јануара у Штутгарту, не треба заборавити […]

субота, 23 јануара, 2016 / 18:47

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да је овогодишње обиљежавање Дана и крсне славе Републике Српске у Штутгарту веома значајно, имајући у виду прошлогодишњи насртај и покушај Уставног суда БиХ да ограничи обиљежавање овог датума.

Он је нагласио да, осим организације прославе 9. јануара у Штутгарту, не треба заборавити ни друге активности Представништва Републике Српске у Њемачкој које су од интереса за афирмацију и развој Српске.

Према његовим ријечима, Влада Српске, министарство на чијем је челу и Представништво Српске у Њемачкој у протеклој години реализовали су низ значајних привредних активности, првенствено организацију привредног форума који је већ дао резултате и отворио могућности сарадње њемачких привредника са привредницима из Српске.

“Свакако да су путем нашег представништва реализоване и друге активности посебно у периоду поплава у Српској када је требало показати хуманост и подршку Републици Српској организацијом мноштва хуманитарних акција”, рекао је Ђокић вечерас у Штутгарту на прослави Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана.

Он је нагласио да је путем Представништва Републике Српске у Њемачкој за помоћ поплављеном становништву у Српској прикупљено око 270.000 евра и на десетине камиона робе.

“Наше представништво у пуном капацитету ради и ту смо да подржимо његов рад и да развијамо и нове активности”, нагласио је Ђокић.

Вечерашњој прослави Дана и крсне славе Републике Српске у Штутгарту, која се одржава у организацији Представништва Републике Српске у Њемачкој, осим министра Ђокића, присуствују и потпредсједник Владе Српске Сребренка Голић и савјетник предсједника Српске Миладин Драгичевић.

На свечаности су и многи угледни привредници, представници асоцијација и клубова наших грађана из Њемачке, Италије и Швајцарске, те бројни грађани из Српске који живе у Њемачкој.

Свечани чин резања славског колача обавили су свештеници Српске православне цркве у Штутгарту, а уприличен је и културно-умјетнички програм на којем ће учествовати српска фолклорна удружења.

МАНИФЕСТАЦИЈА ЈЕДИНСТВА У ОБИЛјЕЖАВАНјУ ДАНА РЕПУБЛИКЕ

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је обиљежавање Дана Републике Српске које вечерас у Штутгарту организује Представништво Српске у Њемачкој посебно значајно јер се њиме манифестује и јединство и неслагање са одлуком Уставног суда БиХ, којом је 9. јануар оспорен као Дан Републике.
“Ми смо данас овдје и да нашим грађанима у дијаспори, али и пријатељима Републике Српске који су дошли да заједно са нама обиљеже наш празник, пренесемо поруку да, како је то и предсједник Републике рекао 9. јануара, наша политика није политика негације и мржње, да наша политика није негација БиХ, али да поштујемо субјективитет и суверенитет Уставне БиХ, како је то предвиђено Дејтоном”, рекла је Голићева Срни.

Голићева, која у Штутгарту присуствује прослави Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана, рекла је да је порука Српске и данас да остаје привржена идеји европских норми и да ће увијек бити дио добрих рјешења, која су добра за све.

“Али, наша порука је и да нећемо жртвовати своја овлаштења и своје надлежности низашта, па ни за примамљив покретни циљ, како данас изгледа ЕУ”, истакла је Голићева и додала да је Република Српска за протекле 24 године доказала снагу и способност да преживи рат, санира посљедице, а онда и да се у миру развија.

Она је нагласила да је Српска доказала да је самоодржива и да има пријатеље од оних у ЕУ, преко Русије до далеке Кине.

Према њеним ријечима, присуство обиљежавању Дана и крсне славе Републике Српске у Штутгарту делегација Владе Српске ће искористити и да власницима и представницима 15 њемачких фирми, између осталих, и представницима чувеног “Боша”, предсједнику Европа клуба из Штутгарта Фридриху Фаустену, те представницима њемачких банака представи Економску политику за 2016. годину, те привредне потенцијале Српске, као и реформе које су спроведене у претходном периоду.

“С правом очекујемо заинтересованост и успостављање нових веза које могу довести до снажнијег улагања њемачке привреде у Републику Српску”, истакла је Голићева.