20 разлога зашто ЕУ није добра

Још један младић за кога можемо рећи да је представник домаће памети из блог заједнице у Српској, пише о негативним странама ЕУ. Пише: Никола Мојовић У Прес магазину од 16. октобрта 2011 године изашао је текст који је гласио ¨14 разлога зашто је Европска унија добра¨. У саму природу разлога који су у том тексту […]

среда, 19 октобра, 2011 / 07:23

Још један младић за кога можемо рећи да је представник домаће памети из блог заједнице у Српској, пише о негативним странама ЕУ.

Пише: Никола Мојовић

У Прес магазину од 16. октобрта 2011 године изашао је текст који је гласио ¨14 разлога зашто је Европска унија добра¨. У саму природу разлога који су у том тексту наведени нећу ни да улазим јер ти разлози које аутор наводи за добар део нашег народа представљају научну фантастику: шопинг без граница, уређеније плаже и сигурније и јефтинији лет не спадају у нашу листу жеља, пре би се ту нашли хлеб и млеко, а то да ћемо сви добити посао ако уђемо у ЕУ не верује нико нормалан, јер не даје ЕУ послове већ индиректно ови исти наш политичари који неће постати способнији уласком у ЕУ.

Ја сам особа која воли "за и против" анализе јер у овом случају дијалектика је веома употребљив алат. Пошто је у једном великом гласилу изашло "за", ред је да неко напише и 14 разлога "против". Као и у дијалектици-истина је негде између. Вероватно у нормалном и сталоженом постизању стандарда а не у безглавој идеологији.

Текст је копи/пејст мање-више, али надам се да ће пренети неке можда недовољно познате информације о ЕУ, које би помогле у формирању вашег мишљења о унији, а ионако нам стално понављају да је информисаност о ЕУ мала.

1. Задуженост источноевропских земаља је у периоду прикључења и после њега драстично порасла:

Мађарска је 2000. године била дужна 29.6 а већ 2005. 66.2 милијарди долара, док данас спољни дуг Мађарске избноси 80.2% њеног БДП-а.

Румунија је 2000. године била задужена 9.3 а 2005. 35.6 милијарди долара, Пољска је 2000. године била задужена 57 милијарди а 2005. чак 101.5 милијарди долара, за време прикључења у ЕУ дуг источноевропских и балтичких земаља је порастао за преко 200 милијарди долара. Ипак, Грчка и њена криза су најјаснији показатељ од свих зашто не треба ући у ЕУ.

2. Пољопривреда

Грана привреде од које на простору Србије и Републике Српске зависи много породица сигурно неће процветати у ЕУ. Према законима ЕУ тржишта свих земаља ЕУ морају бити отворена за све произвођаче, што се подразумева и за пољопривредне производе: да ли неко мисли да наши сељаци могу да издрже трку са француским фармерима?
Треба знати да је Мађарска која је била велики извозник пољопривредних и прехрамбених производа данас увозник истих, јер западноевропске земље имају далеко бољу стартну позицију и захваљујући технолошком развоју продуктивност у тим земљама је вишеструко већа него код нас.

Производња која ће доносити профит ће се врло брзо наћи у рукама мултинационалних (западноевропских) компанија као нпр. у Пољској.
Ако помислите на субвенције које даје држава… па заборавите на њих , уласком у ЕУ обавезујете се да ваше пољопривредне субвенције неће бити веће од ЕУ субвенција за 25% до 30%. Смртна пресуда за Војводину, Семберију, зар не?

3. Корупција

Један од горућих проблема нашег друштва је управо корупција и ЕУ душебризници нам говоре како ће она нестати чим се укључимо у елиту. Ваљда заборављају да је 1999. Европска комисија (нешто попут владе ЕУ) морала да поднесе оставку после извештаја о финансијским проневерама.

У 20% уговора које је закључила Европска агенција за обнову на Балкану 2003. године су постојале аномалије. Највећи скандал је изазвало подмићивање службеника Агенције од стране фирме “Сименс“ ради ремонта термоелектране „Никола Тесла“. Вредност ремонта је била 50 милиона евра. Тако је „Сименс“ добио посао иако је британско-француски конзорцијум имао бољу понуду.

Бечки дневник „Пресе“ је 2006. године објавио студију о корупцију у ЕУ аустријског посланика у европском парламенту Хербета Беша. Према тој студији само у 2004. години је због различитих нерегуларности у земљама ЕУ нестало 982,3 милиона евра средстава из Фонда за дотацију.

Према Транспаренси Интернатионал-у најкорумпираније државе су и даље оне које су биле и пре уласка у ЕУ: Бугарска, Румунија, Грчка, уз додатак Португала и Италије.

4. Визе

Често спомињане као кључна предност, што би и биле кад не би морали уз себе да имате при преласку границе неколико стотина евра. Словенија је тражила пре неколико година да се за улазак у ту земљу из Румуније и Бугарске мора имати радни уговор, позив, објашњење са јасним циљем пута и 70 евра за сваки дан боравка. Од 2000.године Румуни и Бугари су морали имати са собом 500 евра како би могли ући у друге земље ЕУ.

Или боље се подсетите колико сте пута ви или они које познајете били чешће у иностранству или на летовану од када су уведене визе, јел` да да је било колко пара толико музике? Не може се рећи да ово не помаже студентима, спортистима и сл. али може се бити у шенгену и без ЕУ.

5. Сиромаштво и незапосленост

Погледајте вечерас дневник: Грчка у дугу, Шпанија у дугу и са 45% младих незапослених итд. У поморавском округу и даље раде Бугари и Румуни за наднице до 20так евра. Исто тако Чеси раде у Немачкој…

6. Главни градови

Бољитак се осети у главним градовима није случајно у пуном јеку ¨београдизација Србије¨: плате у Београду су за по 3 пута веће него у неким малим и удаљеним општинама. Главни градови добијају донације за реконструкције знаменитих делова града, са друге стране у провинцијама влада малтене глад.

Трансподунавље узалуд чека на компензацију за затворена државна предузећа; у подручје источног дела Мађарске, познатог као регион хиљаду сиромашних села, једва да је процурио који долар, мада су, како изгледа, узалуд обећани програми за изједначавање. У складу с тим, незапосленост у Будимпешти је минимална, док се у областима (комитатима) Борсод-Абауј и Слаболц-Сатмар пење од 30 посто до 50 посто.

У Београду је незапосленост око 7%, док у неким општинама и регионима прелази 50%. Плате у Београду могу бити и преко 45000 динара док су у Трговишту 14000 динара. У Београду се гради мост од 500 мииона евра. Трговиште које је претрпело поплаве и остало без моста, остало без помоћи оног тренутка кад је на власт дошао ДСС, у Краљеву нема новца да се реновирају школе…

7. Цене некретнина

Цене некретнина су једна од првих ствари којима улазак у ЕУ повећава цијену – и то за дупло. Данас су и овако многима станови и куће само пуста жеља.

8. Повећање плата и пензија

У РС и Србији неће бити тих повећања, у Србији су и дан-данас веће пензије него у Бугарској, где су око 150 евра, а повећање од 5% је планирано за 2013. Просечна плата у Бугарској је 340 евра (мање него у РС). Наравно да се то не одражава толико када живите само у Бугарској, али можете само гледати излоге по Немачкој.. ако скупите оних пар стотина евра да би уопште ушли.

9. Еуро и демократија

Постоје и политички разлози због којих је ЕУ лоша, а њих је изнио предсједник Чешке Вацлав Клаус:

11. Европска унија постаће држава и имаће све основне особине једне државе. Имаће свој устав, своје грађане, своју територију, своје спољне границе, своју валуту, свога предсједника, свога министра спољних послова итд. Имаће своју заставу, химну и државни празник.

12. У тој новонасталој држави федералнога типа, тренутне земље чланице биће обичне регије или провинције.

13. Устав државе Европске уније биће надређен уставима земаља чланица. Чак ће и цјелокупни правни поредак ЕУ бити надређен правном поретку земаља чланица.

14. Израз уставни уговор као такав је непрецизан и само привремен. Овај ће документ бити уговор међу сувереним државама само док – као уговор – не буде потврђен у земљама чланицама. Тада ће тај документ постати прави устав.

15. Појам заједничкога суверенитета који је досад био превладавајући, у данашњој је старој Европској унији напуштен и умјесто њега је створен нов паневропски суверенитет. Државе у новој Европској унији губе своје, досад, екслузивно право за стварање својих властитих закона.

16. Грађани засебних земаља чланица постаће грађани државе Европске уније с директним правима и обавезама ове европске државе.

17. Земље чланице моћи ће примјењивати она овлашћења која ће им ЕУ препустити, а не обратно, што је била изворна идеја европских интеграција. Изведене (секундарне) законске одлуке Европске уније биће надређене изворним (примарним) законским одлукама земаља чланица.

18. Европска унија, а не земље чланице, склапаће међународне уговоре с осталим државама.

19. Важност мањих земаља чланица, што значи и саме Републике Чешке, умањују се гласачким поступцима (у поређењу с тренутном ситуацијом која је резултат Уговора у Ници) уставним уговором.

20. Чак и у подручјима доношења одлука, у којима ће земље чланице у будућности задржати право вета, те одлуке могу у било које вријеме бити подређене гласу већине (довољно је да се представници или премијери земаља Европске уније сложе, што могу направити без да парламенти појединих земаља добију прилику одлучивати о томе, да не спомињем грађане који би требали моћи изразити своје слагање или неслагање).0 КОМЕНТАРА

 1. Нажалост још један површан текст о врло комплексној проблемтаици. Могу само додати следеће:
  1. Задуженост земаља И. Европе није последица чланства у ЕУ. По аутору испада да ако земља није у ЕУ неће бити ни здужена.
  2. Пољопривреда. Отворено тржиште значи долазак других агропроизвођача, али они су већ свакако ту и већ продају своје производе повољније него наши “фармери“. Дакле улаѕак у ЕУ неће ништа револуционрано да промјени осим што ће и ти наши фармери моћи да извозе у ЕУ, ако су довољно конкурентни. Свима нам је јасно да та конкурентност предсатвља проблем већ и самим упоређивањем величине пољопривредних газдинстава. Па нећемо ваљда од “фаремра“ који имају један пластеник очекивати конкурентност. О савременим технологијама да и не причамо.
  3. Корупција је у нашем друштва присутна од памтивијека, дакле, ово није неки нарочито виталан параметар за или против дискусије о ЕУ.
  4. Какве везе имају визе и то колико мораш да имаш Евра код себе. Ово су двије различите приче. Овако речено је коа мјешање баба и жаба.
  5. Сиромаштво је присутно и у земнљама ван ЕУ а незапосленост је хроничан проблем за готово све економије. Ми смо вец свакако у горој позициј него и сама Грчла, Шпанија итд. Само што они могу да рачунају на какву такву помоћ од стране ЕУ док ми можемо да гледамо у небеса и плјујемо по нашим политичарима а онда сваке 4те године гласамо за те исте.
  6. Какве везе има београдизација Србије са Реп. Српском и чланством у ЕУ. Овај процес траје већ неколико деценија.
  ……………
  И тако даље, и тако даље..
  Добар покушај аутора али је избор аргументације јако лош и неадекватан. Али ваљда је то одлика нашег менталитета да се ухватимо нечег и гусламо о томе а да прије тога не направимо неко озбиљније истраживање. Па чак и кад се ради копи/пејст тексту.

 2. Slažem se sa svakom vašom tvrdnjom ali vi ste promašili poentu ovog teksta u vašem komentaru.

  Tekst je napisan kao odgovor na tvrdnje i ubeđivanja da će prvih 9 problema nestati kao rukom odnešeni ako uđemo u EU, samo sam napisao kako je stvarno stanje.

  Analiza je urađena, delovi su preuzeti iz analize austrijskog profesora ekonomije Hanesa Hofbauera. Određeni podaci su preuzeti iz CIA World Factbook-a.

  Nikola Mojović

 3. borisspace1,
  1. Tacno je da zaduzenost zemalja Istocne Evrope nije direktna posljedica ulaska u EU jer su mnoge bile zaduzene mnogo prije ulaska ali takodje je i istina da su se jos vise zaduzili da bi zadovoljili neke kriterije koje je propisala EU.Medjutim ,inace,sta je sa kriterijima ulaska u EU?Kako to da je zemlja siromasna poput Rumunije nasla mjesto?Ako nista drugo,zemlja koja nije u EU makar nece imati dugove koje ce im neko “propisati“.
  2. Пољопривреда. Отворено тржиште значи долазак других агропроизвођача, али они су већ свакако ту и већ продају своје производе повољније него наши “фармери“.
  ….i ovo je istina,medjutim precutano je zasto je takvo stanje.Te stvari se desavaju jednostavno zato sto domaci proizvodjac nije zasticen.Uvoznicki lobi caruje i roba masovno ulazi naveliko sa minimalnim ili nikakvim nametima,tako da je nemoguce biti kokurentan u takvim uslovima.Probajte vi izvesti svoj proizvod,bez obzira sto je potencijalno daleko kvalitetniji od nekog Britanskog recimo.Carina ce biti drasticna jer se stite domaci proizvodjaci.
  U svakom slucaju “umiranje“ bilo kakve proizvodnje u monopolskom sistemu je neizbjezno.
  3.Za korupciju se slazem.Ne vidim nikakvu promjenu ulaskom ili ne to ce postojati.
  Kolko su neki “za i protiv“ argumenti relevantni ,pitanje je,medjutim cinjenica je da je takav sustav u najmanju ruku nepodoban za nas mentalitet a osim toga tek data su sve novopridosle clanice izlozene na milost i nemilost onim koji su izmislili EU a to su nosioci monopola.O politickoj pozadini necu gubiti vrijeme….

 4. ‘Ја сам особа која воли „за и против“ анализе јер у овом случају дијалектика је веома употребљив алат. Пошто је у једном великом гласилу изашло „за“, ред је да неко напише и 14 разлога „против“. Као и у дијалектици-истина је негде између. Вероватно у нормалном и сталоженом постизању стандарда а не у безглавој идеологији.’

  Onda je ovaj dio teksta lose kontekstuiran u ovoj prici. Ukoliko je to Hofbauer za koga sam ja cuo, onda je u pitanju strucnjak za jugoistocnu evropu ili Balkan, ne znam sad tacno kako ga predstavljaju tamo u Srbiji.

  No da ne ulazim u bezpotrebnu raspravu, tekst jeste dobar uzimajuci u obzir izjave politicara i njihovog vidjenja zasto moramo u EU, ali kontekst je lose postavljen, a da se autor malo vise informisao mislim da je mogao da ovo uradi mnogo kvalitetnije.

  Dodao bih jos samo i to da nasi politicari ni sami ne razumiju sustinu EU pa tako po medijima svasta pricaju i lupaju gluposti od kojih bas moze da zaboli glava.

 5. jahac
  Ja sam rekao da je EU kompleksna tema. Rumunija, i ne samo ona nego i Bugarska, trebale su da postanu dio EU jos za vrijeme prosirenja kada je primljeno 10 drugih drzava, ali kako nisu ispunjavale standarde njihov prijem je odlozen. Moze se postaviti pitanje zasto i one u EU ali je sve to suvise kompleksno za ovaku vrstu komunikacije. Sto se tice kriterija EU na prmjeru Grcke se moze vidjeti zasto su ti kriterijumi propisani a sta se desava kada se ne ispune, a osim toga potrebno je da se analizira struktura svih zemalja na koje se pozivas u svom komentaru pa da iz toga vidis zakljucak zasto su troskovi ulaska u EU bili veliki. I ne stoji da niko sem EU ne propisuje dugove, MMF ima jos rigoroznije mjere u vezi dugovanja zemlje. Nemojte biti bas toliko kratkovidi, dugovi nisu glavni argument.
  Poljoprivreda jeste nezasticena, postoje i lobisti, ali i da ih nema nasa proizvodnja ne moze biti konkurentnija jer mi nemamo ozbiljnih proizvodjaca, osim ponekog izuzetka. Ali isto tako neki od njih nisu se bas pretrgli da unaprijede kvalitet. Analizirajte i ovo, u ovakim stvarima emocije ne mogu da budu glavna vodilja. Da li stvarno mislis da mi imamo neki proizvod koji je kvalitetnije od proizvoda iz npr. Francuske. Britaniju necu da uzmem za primjer jer ova zemlja je jedna od rijetkih u EU koja nema subvencije za ovu vrstu proizvodnje a iz budzetu EU dobija i godisnje povrate na racun toga. Imamo sta da ponudimo ali je logika razmisljanja pogresna.
  Nisam lud za EU, no mislim da mi treba da vidimo koje su nam alternative. Svakaok da sa ovim nivoom razvoja, ekonomskog ali i mentalnog ova tvorevina tesko moze biti nas Eldorado. Ali nemojmo pri protiv argumentacijama biti povrsni.

 6. borisspace1, 20.10.2011. 16:03:51
  Ako je nesto i kompleksno,ne moramo biti doktori nauka da bi razgovarali na ovu temu.Ili da proglasimo takvu raspravu tabu temom?
  Sto se proizvoda tice(barem prehrambenih),posto sam bio u vise navrata u inostranstvu,mogu reci da su nasi(suhomesnati proizvodi) ukusniji.Slican dojam sam imao i za slatkise.Mozda je to sve stvar ukusa ili navike ali,cinjenica je da imamo jos uvijek dosta toga cemu zapad moze pozavidjeti.Sto se tice tekstilne ili industrije obuce,prije ratnog sukoba malo je ljudi kupovalo inostranu robu.
  Itekako imamo potencijale i za vojnu industriju.
  Dobro,dosta toga je razoreno ratnim desavanjima kao i aktuelnom pljackom kroz privatizaciju ali ukoliko se ne okrenemo upravo proizvodnji,napretka svakako necemo imati.
  Bolje bi bilo okrenuti i pojacati smjer izvoza i uopste razmjene ka istoku(Aziji primjera radi) umjesto sto srljamo direktno u zajednicu koja ide dotle da cak propisuje ko se cime i na koji nacin treba baviti a jaki monopolski giganti Njemacke ili bilo koje druge zapadnoevropske zemlje nas ce progutati u jednom zalogaju.
  Koliko god kompleksna tema bila,u isto vrijeme je relativno jednostavna.Niko a pogotovo zapad ne cini nista ukoliko nije u njihovom interesu.
  Ideja Evrope(one koje pojedinci propagiraju) mi lici na romanticnu utopijsku ideju.Stvarnost je drugacija.Cilj je trziste,resursi,kao i trziste jeftine radne snage.
  Ako mislis drugacije,objasni mi onda razlog ove okupacije.

 7. napisati sve moguce razloge za i protiv evrope u kratkom tekstu je nemoguce ali mislim da je za nas kao mali narod vise razloga protiv nego za zato sto su veliki evropu uredili prema svojoj mjeri a ne prema nasoj.sa druge strane ostati duze vremena ostrvo u evropi niti ima smisla niti mozemo pa ako se evropa ne raspadne prije ili kasnije ce mo morati u nju.nas osnovni problem je sto bi da idemo bez qrca u svatove, sta to mozemo ponuditi evropi ali to nije evropska nego nasa zasluga.vecinu nasih problema smo sami napravili i jedino ih sami mozemo rijesiti.
  jahac, 20.10.2011. 17:07:55
  „Ako mislis drugacije,objasni mi onda razlog ove okupacije.“
  nije ovo nikakva okupacija nas deru „nasi“ jedino sto evropa ponekad posalje nekog catu iz brisela da nestasnu djecu povuce za usi.bih i rs imaju dovoljno kapaciteta da funkcionisu ali su ovi nasi su u dilu sa medjunarodnom mafijom i ucinice sve sto mogu da ova agonija potraje jer im se isplati.sta cinimo mi kojima se ne isplati?ama bas nista cak i glasamo za njih da ne govorimo o demonstracijama i ostalim sredstvima koja koriste malo pametniji od nas.glupo je objasnjavati da se jedino nama isplati nesto preduzeti da bi nam bilo bolje svim ostalim se isplati da nam bude gore i oni preduzimaju sve sto mogu da tako i bude.

 8. Povrsno ili ne, uopste nije bitno. Covjek je nazalost potpuno u pravu. Nema potrebe ni vise ni dublje da se ovo analizira. Nikad se nije vise pricalo o slobodi i ljudskim pravima a vise jurilo u ropstvo. Ja vec odavno osip dobijam od Evrope i njenih satanistickih vrijednosti jer je to satanisticka tvorevina bez morala i Bozijih vrijednosti, sva se predala razvratu i ja tu svoj hriscanski srpski narod ne vidim. Nadam se da nikada necemo uci u EU, da ce se ista raspasti a da nasi politicari nece stici da dadnu nase dupe za ulazak u jednu tvorevinu bez buducnosti.

 9. Povrsno ili ne, uopste nije bitno. Covjek je nazalost potpuno u pravu. Nema potrebe ni vise ni dublje da se ovo analizira. Nikad se nije vise pricalo o slobodi i ljudskim pravima a vise jurilo u ropstvo. Ja vec odavno osip dobijam od Evrope i njenih satanistickih vrijednosti jer je to satanisticka tvorevina bez morala i Bozijih vrijednosti, sva se predala razvratu i ja tu svoj hriscanski srpski narod ne vidim. Nadam se da nikada necemo uci u EU, da ce se ista raspasti a da nasi politicari nece stici da dadnu nase dupe za ulazak u jednu tvorevinu bez buducnosti.

 10. EU je Hitlerov četvrti rajh. U ovom ratu su pokazali da se u njihovom odnosu sa Srbima nište nije promijenilo u odnosu na prošla dva svjetska rata. Ista meta, isto otstojanje.
  Nažalost, u Srbiji, i RS ( i u drugim bivšim yu republikama, ali me to ne boli) instalirali su svoje poslušnike koji im odrađuju najprljavije poslove- ekonomsko uništenje, i biološko unitenje naroda. Pod plaštom demokratije, finansirajući neofašiste i njihove stranke da na izborima dobiju apsolutnu većinu kako bi neometano uništili biće srpskog naroda.