20. Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањој Луци зове досадашње побједнике истог

Дјечије позориште Републике Српске и поред свих околности изазваних пандемијом вируса корона, успјешно приводи 2020. годину крају и са много оптимизма планира своје активности у 2021. години.

уторак, 8 децембра, 2020 / 10:30

У том циљу обратили смо се на 14 адреса у 9 европских држава, како бисмо обавијестили колеге о концепту 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу Бања Лука 2021.

Наиме, како ћемо сљедеће године славити двије деценије Фестивала , план нам је да репертоар 20. Међународног фестивала чине представе театара који су побјеђивали на нашем Фестивалу.

Фестивал би тиме добио снажан документ трајања, односно доказ о снази Фестивала на којима је сваке године гран при ишао у руке најбољих.

Дирекција Фестивала због тога се обратила театрима који су до сада побјеђивали на нашем Фестивалу а то су: Позориште за дјецу и младе, Скопље, Македонија, Државни луткарски театар, Братислава, Словачка, Позориште "Бошко Буха", Београд, Србија, Луткарско позориште "Гуливер", Варшава, Пољска, Театар лутака и глумаца, Ломжа, Пољска, Централни луткарски театар из Софије, Бугарска, Луткарско позориште "Тамо далеко", Берлин, Њемачка, Државно луткарско позориште "Пас луталица" Санкт Петербург, Русија, Мини театар Љубљана, Словенија, Луткарско позориште, Будимпешта, Мађарска, Театар смијеха из Франкфурта, Њемачка, Театар "Лалка" из Варшаве, Пољска, Дечје позориште Суботица, Србија и Позориште младих Нови Сад, Србија.

За 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу, који ће се одржати од 10. до 17. октобра 2021. године ова Позришта ће по свом избору кандидовати представу са којом ће учествовати на јубиларном Фестивалу.

Тако ће јубиларни Фестивал добити побједника над побједницима, чиме ће се на посебан начин заокружити двадесет година Фестивала и потврдити снага театара који су с разлогом освајали награде, али и срца наши малих гледалаца.