Америчка организација ТИ БиХ, поднијела је тужбу против Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) због недостављања извјештаја полицијских службеника о употреби силе на дане када су у Бањалуци била окупљања грађана против полицијске бруталности, и са циљем изражавања подршке породици Драгичевић.

петак, март 1, 2019 / 10:37

Крајем прошле године у јавност су доспјели многобројни снимци из којих се види како полицијски службеници примјењују силу према грађанима Бања Луке због чега је ТИ БиХ већ поднио кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци.

МУП РС, у својој одлуци којом одбија приступа информацијама, тврди да не постоји јавни интерес којим се може оправдати да јавност има увид у полицијске извјештаје о употреби силе, иако су о критичним догађајима када је примјењена сила извјештавали бројни домаћи, регионални и свјетски медији. ТИ БиХ је у својој тужби истакао да од извјештаја о употреби силе зависи евентуално покретање дисциплинских поступака против полицијских службеника, те да у околностима појачаних критика на рад Полиције и МУП-а РС у интересу је самог Министарства да се објаве сви извјештаји.

У тужби је посебно истакнуто да су извјештаји о употреби силе у вези са бројним тврдњама грађана и активиста који су јавно свједочили да је према њима употребљена прекомјерна сила, те да је пред Омбудсманом покренуто више предмета који се тичу рада Полиције РС. Протести у Бањалуци су били праћени широм земље, па су се у више градова у земљи и региону одржали скупови подршке грађанима Бањалуке. ТИ БиХ истиче да се децембарски догађаји у Бањалуци морају истражити како би се санкционисали сви службеници који су прекорачили своја овлашћења, а јавност има право увида у рад Полиције јер је и у закону препозната као један од непосредних контролора.



Оставите одговор