Данас је Српска у Козарској Дубици

На мјесном гробљу у селу Комленац код Козарске Дубице данас је обиљежено 27 година од херојског подвига мајора Милана Тепића, који је дигао у ваздух складиште оружја у касарни ЈНА у Бјеловару у Хрватској и тако спријечио да она падне у хрватске руке.

субота, септембар 29, 2018 / 12:47

Предсједник Општинске Борачке организације у Козарској Дубици Драгољуб Ћибић оцијенио је да је мајор Милан Тепић својим херојским чином послао поруку српском народу да организује и чува своје просторе у Хрватској и БиХ, односно касније у Републици Српској.

"Он је био образован човјек и визионар који је 1991. године осјетио да ће поново доћи до зла, до окупације и притиска на српски народ у моменту распада бивше Југославије. И то је била истина", рекао је Ћибић новинарима.

Он је истакао да је мајор Милан Тепић у први моменат настојао да то спријечи колико је било могуће, јер је чувао огромно складиште оружја у касарни ЈНА у Бјеловару и борио се да то оружје сачува од Збора народне гарде Хрватске.

"Моја порука је да чувамо успомену на мајора Тепића и његову породицу кога изузетно цијени и уважава наш поткозарски народ", рекао је Ћибић.

Потпредсједник Градске организације породица погинулих и несталих бораца из Приједора Славиша Књегетић подсјетио је на херојски чин мајора Тепића и истакао да се мора чувати сјећање на његово дјело.

"Након 27 година још немамо посмртне остатке нашег мајора. Мислим да треба да радимо на томе да се његови посмртни остаци превезу у Републику Српску и буду овде", рекао је Књегетић.

Вијенци су данас положени на породичну гробницу Тепића. Сестра мајора Тепића Милка Николић рекла је да је свака година тешка јер су остали без заштитника и главе породице.

Вијенце на мјесном гробљу у Комленцу положила је и делегација СУБНОР-а из Козарске Дубице, представници Удружења старјешина и пензионера Војске Републике Српске, бивши официри ЈНА и пријатељи породице Тепић.

Док је трајала борба за касарну ЈНА у Бјеловару, мајор Милан Тепић, командант складишта борбених средстава "Барутана" у селу Беденик, је на данашњи дан 1991. године дигао у ваздух магацин са 170 тона експлозивних средстава да би спријечио његову предају припадницима хрватског Збора народне гарде.

Тада су страдали он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који није хтио да се преда, упркос Тепићевој наредби.

"Једном људи дају реч, она остаје или се погази. Ја сам дао реч да ћу да браним ову земљу, ако јој буде тешко", написао је, између осталог, у посљедњем писму мајор Тепић.

Предсједништво СФРЈ је крајем 1991. године прогласило мајора Милана Тепића народним херојем, посљедњим и јединим у протеклом рату.

У његову част Војска Републике Српске установила је посебан Орден за заслуге у рату.



Оставите одговор