МУП РС демантује Звиздића

У циљу објективног информисања јавности Министарство унутрашњих послова Републике Српске демантује наводе које је јуче изнио предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, да је МУП Републике Српске главни фактор због којег се питање утврђивања националне контакт тачке одгађа, као и да контакт тачка треба бити само у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

субота, септембар 29, 2018 / 16:37

Изјава предсједавајућег Звиздића да питање контакт тачке није било на сједницама Савјета министара БиХ није тачна. Подсјећамо јавност, нарочито предсједавајућег Звиздића, да је на 22 сједници одржаној 8 септембра 2015 године Савјет министара размотрио и усвојио Извјештај о обављеним преговорима за закључивање Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између БиХ и Европола и усвојио закључак о усвајању текста Споразума који је договорен у процесу преговарања.

Након тога, Предсједништво БиХ је усвојило приједлог Споразума, а министар безбједности БиХ добио овлаштење да га потпише. Споразум је потом ратификован од стране Европског парламента и Парламентарне скупштине БиХ чиме је у потпуности правно заокружен процес дефинисања једног међународног уговора. То значи да се БиХ, са својим институцијама обавезала да ће наведени Споразум спровести.

Тврдња предсједавајућег Звиздића да контакт тачка за сарадњу са Европолом треба бити у ДКПТ је неоснована и законски неутемељена. Наиме, Уредбом о Европолу је дефинисано да су "надлежна тијела држава чланица” за сарадњу са Европолом сва полицијска тијела и друге службе за извршавање законодавства које постоје у државама чланицама, а које су према националном законодавству одговорне за спречавање и сузбијање кривичних дјела, укључујиући и она кривична дјела из надлежности Европола.

Национална контакт тачка не може бити у ДКПТ, јер ова инстутуција не може вршити истраге кривичних дјела из мандата Европола, нити има приступ подацима потребним за сарадњу са Европолом, што је очигледно увидом у надлежности исте које су прописане чланом 6 Закона о дирекцији за координацију полицијских тијела и о агенцијама за подршку полицијској структури БиХ.

С обзиром да је претходно наведено да ДКПТ нема оперативна овлаштења, позивамо председавајућег Звиздића да нам објасни "логичну поставку" да "професионалци" ДКТП-а који се не баве оперативним пословима, управо по тим питањима сарађују са Европолом. Наиме, у националној тачки би требало да раде представници агенција за спровођење закона у  БиХ, између осталог и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који имају надлежност да поступају у откривању и доказивању кривичних дјела и који су дефинитивно професионалци у свом послу, тако да предсједавајући Звиздић може бити увјерен да професионализма неће недостајати.

На Конвенцији шефова европских полиција, која је одржана у сједишту Европола 26 и 27 септембра 2018 године и на којој је учествовао и директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум, упозорено је да до сада размијењене информације са БиХ немају правни основ и да су размијењене на незаконит начин. На Конвенцији је, такође, закључено да ће се на предстојећој сједници Управног одбора Европола расправљати о повлачењу Сиена апликације из БиХ, јер рок (30.09.2018. године) који је Европски комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство поставио за успостављање Заједничке контакт тачке очигледно неће бити испоштован.

Подсјећамо да је Делегација Европске уније у БиХ недавно упозорила да неспровођење Оперативног споразума може  имати "озбиљне посљедице за безбједност БиХ и њених грађана", те да ће се "подривање сарадње са Европолом одразити на сигурност БиХ и њених грађана", те утицати на "кредибилитет посвећености Босне и Херцеговине борби против тешких облика криминала и организованог криминала, те јачања владавине права, а посебно у погледу Мишљења Европске  комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ".

Оваквим изјавама, као што је ова предсједавајућег Звиздића, и намјерним одуговлачењем успостављања Заједничке  контакт тачке за сарадњу са Европолом како је дефинисана Оперативним споразумом, БиХ се довела на корак до суспензије Оперативног споразума са Европолом, чиме би се десетогодишњи процес могао вратити на сами почетак, што би било први пут у историји Европола.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске све вријеме инсистира да се Споразум примјени онако како је утврђен и потписан, те одлучно одбацује наводе да су поступци МУП-а главни разлог одгађања успостављања контакт тачке.



Оставите одговор