100 америчких војника у афричкој мисији

Одлука америчке администрације да пошаље 100 припадника својих оружаних снага у Африку, представља неуобичајени корак САД, али истовремено наставак њихове нове политике на том континенту, истичу данас амерички медији. Администрација је објавила да шаље тај контингент као помоћ локалним владама у њиховој борби против Божје војске отпора (ЛРА), коју предводи самопроглашени пророк Џозеф Кони, а […]

недеља, 16 октобра, 2011 / 09:57

Одлука америчке администрације да пошаље 100 припадника својих оружаних снага у Африку, представља неуобичајени корак САД, али истовремено наставак њихове нове политике на том континенту, истичу данас амерички медији.

Администрација је објавила да шаље тај контингент као помоћ локалним владама у њиховој борби против Божје војске отпора (ЛРА), коју предводи самопроглашени пророк Џозеф Кони, а сматрају је одговорном за небројене злочине у протеклих 24 године постојања.

Иако је званично објашњење је да је то у складу са националим интересима, чињеница је да су Американци досад били несклони слању трупа у помоћ афричким владама ради сузбијања локалних побуна, ма како крваве оне биле. За тај посао су се досада углавном ослањали на бивше европске колонијалне силе.

Медији процењују да је у администрацији после, како у Вашингтону сматрају, успешног војног ангажмана у Либији, превладала струја која се залаже за интервенције у хуманитарним кризама.

Иако је Бела кућа одлучила да објави слање трупа на мање помпезан начин, сматра се да то показује пораст страховања у Вашингтону због безбједносних ризика у Африци, који укључују присуство терористичких мрежа, пиратерију и нестабилне државе.

На овај начин се, подиже ниво америчког присуства у Африци и успоставља се ново упориште у њиховој борби против тих изазова.

Тиме се истовремено повећава ризик излагања опасности америчког војног особља, по њиховом повлачењу из Ирака и Авганистана.

Генерал Картер Хем, командант афричке команде америчких оружаних снага, изјавио је да САД настоје да ојачају подршку борби против ЛРС, тако што ће повећати број војних савјетника и кроз обуку.

Званичници Пентагона кажу да је од 2008. године, америчка помоћ војсци Уганде у борби против ЛРА достигла 33 милиона долара, што се не односи на оружје, већ на средства као што су опрема, обука и обавештајна помоћ.

Пентагон је од јуна ове године почео да упућује скоро 45 милиона вредну војну опрему Уганду и Бурунди, укључујући мале беспилотне летјелице.

Још је бивши предсједник Џорџ Буш одобрио Пентагону да пошаље 17 војних савјетника да обучавају угандске трупе, у упутио тамо милионе долара помоћи. Показало се да је то, иако је нанело ударце ЛРА, било недовољно да их уништи.

За разлику од тадашњих савјетника, ових 100 је наоружано. Званичници Пентагона рекли су да се ће то бити припадници трупа за специјалне операције, који ће пружати обуку афричким војницима.

Они неће бити ангажовани у борбама, али ће моћа да одговоре ако буду нападнути.

Најпре иду у Уганду, али ће бити распоређени и у Јужном Судану, Централноафричкој Републици и у Демократској Републици Конго.

Шеф вашингтонског огранка Хјуман рајтс воча Том Малиновски поздравио је одлуку администрације и рекао да се та огранизација за заштиту људских права одавно залагала за такав корак.

Он је додао да не би саветовао да се америчке трупе ангажују у борбама са ЛРА, али да могу много да учине у помагању да то учине војске афричких земаља.