"На своме мјесту стајати" ће стајати у МСУ Српске

У Музеју савремене умјетности Републике Српске  у четвртак 6. јула у 20,00 часова биће отворена изложба умјетника Радоша Антонијевића "На своме мјесту стајати".

среда, 5 јула, 2017 / 12:01

Изложба " На своме мјесту стјати" најављена је претходних мјесеци инсталацијом у јавном простору под називом "Они који једу кромпир" реализованој на платоу испред Музеја савремене умјетности Републике Српске 8. априла 2017. Ова умјетничка интервенција, реализована је као саставни дио изложбеног пројекта и свакодневно привлачи пажњу грађана који могу посматрати раст и напредак несвакидашње умјетничке инсталације.

У оквиру своје прве самосталне изложбе у Бањалуци у Музеју савремене умјетности Републике Српске вајар Радош Антонијевић ће се представити са више просторних објеката и инсталација. Они се могу посматрати појединачно али и као цјелина која се може  схватити и као комплексни однос друштвених и личних наратива који се мјешају у јединствену слику и доносе нова читања: "Рајски врт"  "Косовски циклус", "На своме месту стајати", "Због неминовности не могу да страхујем" и већ започетом умјетничком интервенцијом "Они који једу кромпир". Свака прича има свој наслов као и своје посебне објекте или скулптуре које их граде као својеврсне скулптуралне инсталације.

Концепт изложбе истражује судбину човјека као појединца у односу на сложене историјске, националне, религијске, политичке, културне, идеолошке, и многе друге утицаје које га формирају и одређују. Изложба се бави елементарним питањима постојања, трагање за собом, за сопственим мјестом и за сопственим ставом али и покушајима тражења одговора на питање – Шта је то здрава позиција која омогућава праве одговоре?

Радош Антонијевић је доцент на Факултету ликовних уметности у Београду и на Академији умјетности у Бања Луци на предмету Основе вајања. У свом раду испитује медиј скулптуре и његове границе, стварајући умјетничка дјела која проблематизују питања функције, облика, материјалности и перцепције.

Ова формална истраживања увијек су уплетена у теме које додирују важне тачке живота бавећи се аспектима историје, политике, културе и друштва. Скулптуре Радоша Антонијевића често конфронтирају функцију и облик са примјесама комичног и трагичног у истој слици.

Рођен  је 1969. године у Панчеву.  Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду ( Вајарски одсек ), на коме је и докторирао 2014. године. Члан је УЛУС-а и оснивач и члан независне умјетничке асоцијације "Трећи Београд". Живи и ради у Смедереву и Београду.

Кустос изложбе је Младен Бањац, кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске, а изложба ће бити отворена до 30.августа 2017. године.

(МСУ РС)