”Њемачки план” наступа послије одласка ОХР-а

САРАЈЕВО – План ЕУ и нови, ојачани амбасадор Брисела у Сарајеву скоро ће сигурно сачекати формирање власти у БиХ, а можда и одлазак ОХР-а, пише "Дневни аваз", позивајући се на дипломатске изворе у ЕУ. Лист наводи да међу министрима иностраних послова држава чланица ЕУ преовладава став "да са новим планом не треба преуранити". "Постоји сагласност […]

среда, 23 фебруара, 2011 / 12:18

САРАЈЕВО – План ЕУ и нови, ојачани амбасадор Брисела у Сарајеву скоро ће сигурно сачекати формирање власти у БиХ, а можда и одлазак ОХР-а, пише "Дневни аваз", позивајући се на дипломатске изворе у ЕУ.

Лист наводи да међу министрима иностраних послова држава чланица ЕУ преовладава став "да са новим планом не треба преуранити".

"Постоји сагласност да ЕУ појача присуство и да пошаље снажну личност. То више није спорно, али је питање да ли је сада прави моменат. Тај човјек сада не би знао коме да се обрати у Сарајеву, ко држи власт и политички утицај", појашњава извор сарајевског дневника.

Осим тога, питање затварање ОХР-а мора бити завршено што прије – да у БиХ не би истовремено дјеловали дејтонски високи представник и ојачани представник ЕУ.

"То мора да буде транзиција у којој један одлази, а други долази. Све мора да прође без великих потреса, јер БиХ не треба додатна дестабилизација. То је услов који траже неке од држава чланица које су у добрим односима са Вашингтоном", тврди извор, додајући и да је могуће "измјештање овлаштења и лика високог представника изван Сарајева".

Преносећи најновију анализу америчке организације "Стратфор", "Аваз" пише да Њемачка припрема велики договор за рјешавање ситуације у БиХ, према којем јака државна власт у Сарајеву није најважнија, као што је то до сада било за Запад.

"Она жели да брзо ријеши проблеме и постави БиХ на пут ка ЕУ – да би онда сама правила реформе. Њемачка се неће бринути ако при томе стане на прсте регионалних моћника", тврди се у анализи и наглашава да њемачка иницијатива укључује и строге казне за сваког политичара који буде заузео "тврдолинијашки, националистички став".

"Стратфор" истиче да су октобарски избори додатно закомпликовали ситуацију, посебно у Федерацији БиХ и подигли тензије између Бошњака и Хрвата. Амерички експерти сматрају да је жеља Европе да ријеши проблем на Балкану више узрокована бригом због јачања утицаја Русије и Турске.

"Аваз" наводи да је Њемачка у ЕУ пронашла савезнике у Аустрији, Словенији и Бугарској.Оставите одговор