Портманова: Јевреји превише нагласка стављају на Холокауст

Натали Портман позвала је јеврејску заједницу да размисли о томе колико нагласка ставља на Холокауст у поређењу са другим злочинима.Глумица је недавно режирала филм “Прича о љубави и мраку”, адаптацију мемоара израелског писца и новинара Амоса Оза о стварању Израела, у којем такође тумачи главну улогу.

Портманова је и сама рођена у Јерусалиму и тамо живјела до своје треће године, када је њена породица емигрирала у САД. У Америци је похађала јеврејске школе, гдје је учила о Холокаусту и догађајима који су довели до рођења Израела.

Славна 34-годишњакиња изјавила је британском “Индепеденту” да ју је ово искуство навело да се запита у коликој мјери се током образовања акценат ставља на Холокауст и да ли је у реду то што се ставља испред многих других трагедија.

“Мислим да је то заиста велико питање које јеврејска заједница себи треба да постави – колико се у школама пажња скреће на Холокауст. Наравно, ријеч је о врло важној теми коју треба памтити и поштовати, али не науштрб других ствари”, рекла је глумица.

Портманова је додала да је до овог закључка дошла након посјете музеју геноцида у Руанди, када је схватила да о овим догађајима ништа није учила у школи, иако су се одвијали током њеног школовања.

“Била сам шокирана кад сам схватила да је геноцид извршен док сам била у школи. Одувијек смо учили о Холокаусту, али о геноциду у Руанди није било помена. Управо то је главни проблем у вези са тренутним начином подучавања – сматрам да је требало да учимо и о томе. Морамо се стално подсјећати да је мржња у свијету непрестано присутна, али и да треба да саосјећамо са другим људима који су искусили ту мржњу. А не да нам се непрестано сервира параноичан начин размишљања, како смо само ми жртве. Овакво учење некада за посљедицу има непрестано осећање страха да ће се догодити још један Холокауст”, истакла је Портманова.

Глумица је додала да би ученици требало да схвате да је мржња у свијету усмјерена према различитим групама људи, и да би ово сазнање требало употребити као нешто што ће подстаћи саосјећање, а не параноју.

КОМЕНТАРИ