Ливне: Стоп злоупотреби појма холокауст

Престаните да неутемељено употребљавате појам холокауст, немате право на то – поручио је политичарима у БиХ Арие Ливне, специјални представник Свјетског јеврејског конгреса за бившу Југославију.“Хушкање зарад манипулативних политичких циљева не даје дугорочне и одрживе резултате, а одговорност доприноси разумијевању и компромису”, изјавио је Ливне за Срну.Он упозорава да се пречесто ратни злочини, праћени измјенама етничке структуре извјесног поднебља, па и оних по наређењима мјесних команданата, пореде са холокаустом јеврејског народа у Другом свјетском рату и закључује да нема никакве основе за то.

“Немам намјеру улазити у непотребну терминолошку дискусију око проблема злочина у Сребреници. Да ли је у Сребреници, те у неким другим мјестима у БиХ, током крвавог грађанског рата, извршен ратни злочин, етничко чишћење или геноцид, питање је које се не може ријешити медијским полемикама”, наводи Ливне.

Он каже да је протекло вријеме од ратних збивања прекратко, а ране још нису залијечене.”Сви – и Срби и Хрвати и Бошњаци и остали оплакују своје страдале. Још се нису стекли услови за приступање разумном, ванакадемском разматрању свега што се десило”, наводи Ливне. Према његовим ријечима, холокауст је јединствена историјска појава са којом се не могу поредити злочини против човјечности и злочин геноцида, јер је геноцид био само један аспект холокауста.

“Дехуманизација жртве током економског, психичког и коначно физичког уништења настављана је постхумно. Полеђина јој је била идеолошка, базирана на расној идеологији, а егзекуција индустријски планирана. У завршници је била потпуно ирелевантна национална, политичка, полна, старосна, па и вјерска припадност жртава. Есенс доктрине био је у томе да нестајањем Јевреја нацизам чини добробит човјечанству”, појашњава Ливне.

Он наглашава да је појам холокауста настао поводом уништења шест милиона Јевреја широм Европе, те дијелом и Сјеверне Африке и да је јеврејски народ једини који има право да употреби појам холокауста.

Ливне подсјећа на план тоталног искоријењивања јеврејског народа из Европе, све до посљедњег Јевреја, из земаља њиховог милионског присуства (СССР и Пољска), па до земаља у којима их је било свега неколико стотина, као што су Португал и Норвешка.

У континутираним злочинима, како наводи Ливне, било је примјера када су намјенски упућивани ратни бродићи да покупе једног јединог Јевреја са појединог од грчких острва у Егејском мору.

У контексту аналогије тражења извињења од предсједника Републике Српске Милорада Додика, са извињавањем њемачких политичара јеврејском народу протеклих 60 година, сенатор Српске каже да је Додик већ неколико пута осудио злочине у Сребреници и другим мјестима БиХ које су починиле све зараћене стране. “Предсједник РС Милорад Додик недвосмислено је и у више прилика изјавио да осуђује злочин у Сребреници и у свим другим мјестима БиХ од стране свих зараћених страна и појединаца, те да сви осумњичени морају бити процесуирани. Коначно, желим да подвучем да је смисао мог реаговања захтјев да се једном за свагда престане неутемељено употребљавати појам холокауст. Немате право на то!”, закључио је Ливне.

Он каже да је тачно да су предсједници демократске Њемачке и Хрватске изражавали жаљење због злочина у Другом свјетском рату. “Сад је вријеме кад је будућност јасно пред нама као прилика. Осјетљивост и одговорност, правда и помирење – ту се не ради само о признавању властитих недјела и извињењима. Ради се и о исправљању неправди гдје год је то могуће”, преноси Ливне ријечи Јосиповића у израелском Кнесету.

Ливне је подсјетио на страдање Јевреја у Европи, као и на податке о страдању Јевреја у земљама бивше Југославије под нацистичком владавином, те да без свестране помоћи квислинга широм окупиране Европе и њених сателитских творевина, као нпр. НДХ, не би ни савршена њемачка машина за уништавање могла да изврши свој задатак на тако стравично прецизан начин.

“Најзвјерскија масовна убијања услиједила су у логорима, међу којима је централни био систем логора смрти Јасеновац” навео је Ливне.

КОМЕНТАРИ

  • anti-kor
  • ,03.03.2012. 13:17:57[32933]

  pa otisla je jasenovacka gradja,...


 • INTERNAL ERROR: citajKomentator() [fetch]
  • ,03.03.2012. 13:44:41[32942]

  Molim vas g.Livne kao savjetnika predsjednika RS da utičete na predsjednika da malo pogleda na svoj narod, da bude prema nama manje surov, da nas ne uništava napalmbijedom. Molim vas g Livne, da bar neko preživi ovo zlo vrijeme. Nasavjetujte ga da prouči kako Vaš narod u Izraelu može da ludski živi, da imaju posao, a mi ovako u lijepoj i svačim bogatoj zemlji u kojoj nas ima onoliko koliko ima stanovnika u pola BG živimo životom najsiromašnije afričke zemlje.
  Molim Vas g Livne, ne plaća Vas predsjednik novcem iz svoga džepa, već našim novcem pa sam slobodan da Vas zamolim da nam pomognete! Zaustavite predsjednika u uništavanju i mučenju svoga naroda.


  • boki
  • ,03.03.2012. 19:09:13[32959]

  Prijedore,ovaj stari cicica nezna sta je juce rucao.Jadan je onaj koga on savjetuje.Ovaj cicica njemu sluzi za licnu promociju ,dogovori put u Izrael isl.


 • INTERNAL ERROR: citajKomentator() [fetch]
  • ,03.03.2012. 19:16:29[32960]

  O, dragi moj boki, zna taj čičica itekako da nas opeljuši nizašta. Velemajstor je u tome! A, skoro stogodišnjak. Ćerka mu je iako strani državljanin naš ambasador u Izraelu.Kao naši su nesposobni da bdu ambasadori. Dakle , jadniji smo mi. Dok nas i kurta, i murta uzjaše i opljačka postašmo afrička sirotinja.


  • rale brada
  • ,03.03.2012. 19:39:51[32965]

  Приједоре, ради коректности, морам исправити ово у вези амбасадора. Ивана Леви је наш амбасадор у Израелу ! Колико знам није ни у каквом сродству са Ливнеом .


 • INTERNAL ERROR: citajKomentator() [fetch]
  • ,03.03.2012. 20:14:52[32967]

  Rale, primam k znanju!